Tenis
0

Mahut iz kvalifikacija do pobjednika ATP Hertogenboscha

Totalsport
Nicolas Mahut
Nicolas Mahut
Francuski 31-godišnji tenisaer Nicolas Mahut osvojio je u holandskom Hertogenboschu prvi ATP naslov u karijeri, kao 240. igrač svijeta! U finalu je sa 6-3, 6-4 svladao desetog igrača svjetskog poretka, Švicarca Stanislasa Wawrinku…

Mahut je, tako, postao najlošije rangirani teniser s osvojenim naslovom pobjednika ove godine. Finalni meč protiv drugog nositelja Stanislasa Wawrinke, kojem je ovo bio prvi finale u karijeri na travi, odigrao je na vrlo visokom nivou, kao i cijeli turnir, pa je iz kvalifikacija stigao do naslova pobjednika. Tokom turnira je izgubio samo jedan od 48 servis-gemova, te je spasio 16 od 17 break-lopti.

Wawrinka je u finalu imao tri break-lopte, sve tri u prvom setu. Niti jednu nije iskoristio, pa je Mahutu za pobjedu bio dovoljan po jedan break u oba seta.

Finalni meč bio je isprekidan kišnim prekidima. Mahuta, očito, nije smetalo. Nakon što je iskoristio meč-loptu, u nevjerici se uhvatio za glavu, a Wawrinka ga je u maniri pravog sportatisu zagrlio i uz osmijeh mu srdačno čestitao na zasluženoj pobjedi…

Francuski teniser i ovom je prilikom potvrdio da je na travi izrazito kvalitetan igrač, puno jači nego na drugim podlogama, iako je nedavno na zemlji u Roland Garrosu igrao finale u parovima sa sunarodnjakom Michaelom Llodrom. Mahut je i prethodna dva ATP finala u pojedinačnoj konkurenciji igrao na travi, oba 2007. godine, ali je oba izgubio, u londonskom Queen's Clubu i Newportu.

Wawrinki je ovo bio 13. finale karijere. Ostao je na četiri osvojena turnira. Zadnji od njih osvojio je ove godine na zemlji u portugalskom Oeirasu.

ATP Hertogenbosch, finale:

Mahut – Wawrinka (2) 6-3, 6-4