ATP Indian Wells
0

Ljubičić pobijedio Đokovića

Totalsport
Ivan Ljubičić (Foto: AP)
Ivan Ljubičić (Foto: AP)
Nakon pet uzastopnih poraza od Novaka Đokovića, hrvatski teniser Ivan Ljubičić pobijedio je najboljeg srpskog i drugog svjetskog igrača 7-5, 6-3 u osmini finala ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu.

Bio je to ukupno sedmi dvoboj dvojice dobrih prijatelja na Touru. Ljubičiću, trenutno 26. igraču na ATP listi, pripao je prvi meč, u polufinalu prvog izdanja zagrebačkog ATP turnira 2006. godine, kojeg je potom i osvojio, a ovom je pobjedom Ivan potvrdio da mu turnir u Indian Wellsu itekako odgovara.

Naime, već po četvrti puta je izborio plasman u četvrtfinale, te drugu godinu zaredom, a već šestu godinu zaredom na ovom turniru je došao najmanje do osmine finala. Ovoga puta još jednom i korak dalje. Sjajnom igrom savladao je pobjednika ovog turnira prije dvije godine nakon jednog sata i 44 minute igre.

Ljubičić je osvojio 13 poena više od Đokovića. Tokom cijelog dvoboja bio je agresivniji igrač na terenu. Zabio je 13 asova, te prikupio čak 37 izravnih poena, a Đoković samo 19, pa nije smetalo što je hrvatski teniser napravio šest neforsiranih grešaka više (28-22). Koliko je Ivan dobro igrao, zapravo najbolje oslikava podatak da je osvojio 41% poena na servisu Đokovića.

Ljubičić je osvojio prvih šest poena u meču, ali ipak nije stigao do break lopte u drugom gemu, a u trećem je izgubio jedini servis u meču. No, u osmom gemu je nadoknadio zaostatak, a u devetom se spašavao od novih break prijetnji Novaka Đokovića. U 12. gemu se izborio za set loptu na servisu srpskog igrača, u kojoj je nakon duge izmjene fino priremio napad za izlazak na mrežu, te okončao set forhend volejem.

Đoković je u drugom setu imao tri break lopte u tri različita gema, ali nijednu od njih nije uspio iskoristiti, pa se kao ključni trenutak meča pokazao break koji je Ivan napravio za 4-2. Servirajući za meč, spasio je break loptu odličnim servis-winnerom u tijelo Đokovića, a nešto kasnije je iskoristio drugu meč loptu.

Ljubičić će za svoj prvi polufinale u Indian Wellsu igrati protiv Argentinca Juana Monaca, koji je sa 3-6, 6-2, 6-1 svladao Španca Guillerma Garcia-Lopeza. Dosad su Ljubičić i Monaco igrali dva puta, ali oba meča na zemlji, Monacovoj najboljoj podlozi, a omjer u pobjedama je 1-1.

ATP Indian Wells, osmina finala:

Monaco (21) – Garcia-Lopez 3-6, 6-2, 6-1 Ljubičić (20) – Đoković (2) 7-5, 6-3