Tenis
0

Jakupović nemoćan protiv Bašića, BiH vodi protiv Grčke sa 1:0

Piše: J. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirza Bašić, član Davis Cup reprezentacije BiH, savladao je danas Grka Alexandrosa Jakupovića u prvom meču prvog kola druge zone euro-afričke grupe (6:3, 6:2, 6:2).

Bašić je bez većih problema prvi set riješio u svoju korist. U meč je ušao kao veliki favorit te je bez velikog napora i nakon samo nekoliko minuta vodio sa 2:0. Bh. teniser je osvojio i treći gem, da bi Jakupović smanjio na 3:1.

U nastavku je predstavnik Grčke pružio jači otpor bh. reprezentativcu, ali Bašić nije dopustio iznenađenje te je nakon 35 minuta igre prvi set dobio sa 6:3.

Na početku drugog seta u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, Bašić je došao do breaka nakon vodstva 1:0. Ubrzo je Mirza udvostručio prednost, ali i napravio nekoliko greški koje su ga koštale gema. No, nakon 21 minutu bilo je već 5:2 i Bašić je servirao za drugi set koji je dobio 6:2.

Jakupović je u treći, posljednji set današnjeg sureta ušao bolje nego prethodna dva. Poveo je sa 1:0, da bi Bašić izjednačio. Ali, Grk je i treći gem dobio u je poveo sa 1:0, ali je Bašić odmah uzvratio te izjednačio. Isti scenario gledali smo i u naredna dva gema.

Onda je Bašić preuzeo stvar u svoje ruke i napravio break kod rezultata 5:2. Bašiću nije dugo trebalo da osvoji i treći set rezultatom 6:2.

Nakon ovog susreta, svoj meč igrat će Damir Džumhur koji ne bi trebao imati većih problema protiv Markosa Kalovelonisa.

Sutra je na rasporedu meč dublova u kojem će u 14:00 sati Mirza Bašić i Tomislav Brkić igrati protiv Alexandrosa Jakupovića i Markosa Kalovelonisa.

Za nedjelju su planirana još dva meča. U 13:00 sati Damir Džumhur će igrati protiv Alexandrosa Jakupovića, a nakon toga će snage odmjeriti Mirza Bašić i Markos Kalovelonis.

Davis Cup, prvo kolo druge euro-afričke grupe:

Mirza Bašić - Alexandros Jakupović (6:3, 6:2, 6:2)