Tenis
40

Ismar Gorčić objavio kraj karijere

Klix.ba
Ismar Gorčić
Ismar Gorčić
Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih tenisera u proteklom desetljeću, Ismar Gorčić, u svojoj 32.godini objavio je kraj teniske karijere, saznaje Klix.ba.

“Nakon treće operacije koljena povratak na teniske terene je postao nemoguća misija”, kaže Gorčić.

“Sportisti je uvijek teško objaviti kraj karijere. Od tenisa sam puno dobio, tenis je moj život. Iskustvo koje sam stekao igrajući tenis sada želim prenijeti na mlade igrače”, dodao je Gorčić.

Njegov teniski put počeo je kada je imao šest godina, na teniskim terenima na Koševu. U osamnaestoj godini, put ga vodi u Italiju, u kamp poznatog Alberta Castellania, gdje boravi sve do 2009. godine.

U karijeri je odigrao 426 singl meča na ATP i ITF turnira i ostvario tačno 200 pobjeda. U konkurenciji dublova odigrao je 440 meča i zabilježio 236 pobjeda. Ima 7 titula u dubl konkurenciji. Najbolji ATP ranking u singlu mu je 443. a u dublu 297. U oktobru 2001.godine se prvi put pojavio na ATP rang listi, i na njoj se bez prekida zadržao sve do danas. U periodu od 2003. do 2007. je bio najbolje rangirani bh igrač. Za Davis Cup reprezentaciju nastupio je u 17 mečeva. Zabilježio je 12 singl i 7 dubl pobjeda.

“Posljednje godine moje profesionalne karijere sam posvetio svojoj trenerskoj edukaciji, a već dvije godine se bavim i trenerskim poslom. Trenutno radim sa tri ATP igrača (Luka Zaninović, Stjepan Čagalj i Slobodan Jevtić) i reprezentativkom Švicarske Xeniom Knool koja je trenutno 260. igračica na WTA listi. Sa njom u posljednje vrijeme radim povremeno u Švicarskoj, a sa muškim djelom ekipe radim u Sarajevu u NTA Teniskoj akademiji”, rekao je Gorčić.

Prije nekoliko mjeseci Gorčić je postao koordinator edukacije trenera koja se obavlja u okviru Global Professional Tennis Coach Association (GPTCA), organizacije koja djeluje pod patronatom ATP i koju predvode Alberto Castellani, Rainer Schuettler, Dirk Hordorff i Toni Nadal. Prvi kurs za trenere, na kome će učestvovati više od 30 trenera iz BiH i regiona se organizuje od 23. januara ove godine u NTA Teniskoj akademiji.