Udar na tenisera
397

Greta Thunberg se priključila kritikama upućenim Rogeru Federeru

N. K.
Greta Thunberg i Roger Federer
Greta Thunberg i Roger Federer
Švedska aktivistica Greta Thunberg podržala je 12 demonstranata koji su se pojavili na sudu nakon odbijanja plaćanja kazne zbog igranja tenisa prošle godine u poslovnicama banke Credit Suisse.

Aktivisti za klimatske promjene posebno su ogorčeni na Rogera Federera zbog sponzorskog ugovora sa švicarskom finansijskom institucijom, a sve u vezi s njihovim ulaganjem u fosilna goriva.

Protesti protiv Credit Suissea postali su međunarodna vijest u novembru 2018. godine nakon što je desetak mladih aktivista ušlo u podružnicu banke u Lozani odjeveno u tenisku opremu u znak protesta protiv švicarskog igrača.

S jednog od prijašnjih protesta protiv Federera i Credit Suisse banke (Foto: EPA-EFE)
S jednog od prijašnjih protesta protiv Federera i Credit Suisse banke (Foto: EPA-EFE)

Ulazak je poremetio svakodnevne usluge banke, a švicarski klimatski aktivisti pojavili su se nedavno na sudu nakon što su odbili platiti kaznu od 20.000 eura zbog izazivanja nereda.

Demonstranti tvrde da je Credit Suisse uložio milione u istragu fosilnih goriva, a na njihovom transparentu van sudnice pisalo je: "Credit Suisse uništava planetu. Roger, da li ih podržavaš?".

Greta proslijedila tweet
Greta proslijedila tweet

Kampanja je također aktivna na platformama društvenih mreža s hashtagom #RogerWakeUpNow, koji se koristi za prikazivanje njihove poruke.

Greta je također dala podršku švicarskim demonstrantima prosljeđivanjem poruke na Twitteru, dok Federer još nije komentarisao ovu situaciju.