ATP Finals
0

Ferrer i protiv Del Potra nastavio pobjedničku seriju

Totalsport
David Ferrer (Foto: AFP)
David Ferrer (Foto: AFP)
Nezaustavljiva serija 30-godišnjeg Španca Davida Ferrera traje i dalje. U ogledu 1. kola B grupe a ATP Finalsu u Londonu pobijedio je Argentinca Juana Martina del Potra 6-3, 3-6, 6-4 nakon dva sata i 16 minuta igre.

Bio je to osmi susret ove dvojice tenisera i šesta pobjeda Ferrera. Ovo im je bio treći susret ove godine, u kojem je sjajni Španac proslavio treću pobjedu. Zasluženo, jer je bio bolji igrač na terenu, a mogao je pobijediti i u dva seta, samo da je uspio iskoristiti jednu od pet break-lopti u drugom setu. Nije, dok je Del Potro svoju jednu realizovao i odveo meč u treći set.

U toj dionici je Španac poveo s 3-0 i 4-1. Del Potro se vratio breakom u sedmog gemu. No, kada je servirao kod 4-5 za ostanak u meču, Argentinac iz Tandila u tom gemu nije osvojio nijedan poen.

Ferrer je meč okončao s 34 direktna poena i 27 neforsiranih grešaka, dok je Del Potro imao 31 direktni poen i 39 neforsiranih grešaka. Previše je promašivao za ovakav meč protiv raspoloženog Ferrera, koji se očito nije umorio, nakon što je u prethodne dvije sedmice osvojio dva naslova, prvo u Valenciji, a onda i prošle sedmice u pariskom Bercyju, gdje je osvojio svoj prvi ATP Masters 1000 turnir u karijeri.

Protiv Del Potra je Ferrer stigao do 11. uzastopne pobjede, odnosno do 73. ove sezone, po čemu je rekorder. Rekorder je i po broju osvojenih naslova ove godine, uzeo ih je sedam. 

ATP Finals, 1. kolo grupe B:

Federer (2) - Tipsarević (8) 6-3, 6-1 Ferrer (4) - Del Potro (6) 6-3, 3-6, 6-4