3:0 u setovima
712

Fenomenalni Novak Đoković pobijedio Del Potra i osvojio treću titulu na US Openu

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković pobijedio je Argentinca Juana Martina del Potra u finalu US Opena rezultatom 3:0 u setovima (6:3, 7:6, 6:3) čime je stigao do treće titule na ovom turniru, a ukupno 14. Grand slam naslova.

Prvi na servisu bio je Đoković, Del Potro je uspio osvojiti dva poena, ali prvi gem pripao je srbijanskom teniseru. Argentinac je bez izgubljenog poena poravnao na 1:1, a slično kao u prvom, Đoković je imao problema u trećem gemu pri svom servisu, no opet je bio najbolji kada je to trebalo i vratio se u prednost.

Del Potro je poravnao na 2:2 s jednim izgubljenim poenom, Đoković je tek u petom gemu rutinski odradio svoj servis, a ključni trenutak prvog seta desio se u osmom gemu.

Argentinac je imao prednost od 40:0, Đoković se uspio vratiti do 40:40, nakon čega je prvu break loptu objeručke prihvata i stiže u vodstvo od 5:3 u gemovima. U devetom, odlučujućem gemu prvog seta, sjajni Srbijanac odbranio je break i stiže u vodstvo od 1:0 u setovima.

Prvi set trajao je 44 minute, a prava drama viđena je u drugom koji je trajao čak sat i po. Đoković je odmah u prvom gemu imao dvije break lopte, nije ih iskoristio, ali tu priliku nije propustio u trećem gemu kada kod rezultata 1:1 koristi break loptu i stiže u vodstvo od 2:1. Ipak, Del Potro se u šestom gemu vratio, pa je poravnao na 3:3.

Prava drama viđena je u osmom gemu koji se igrao čak 20 minuta, a argentinski teniser nije iskoristio nijednu od tri break lopte. Đoković je u više navrata pokazao slabost, prije toga se raspravljao sa sudijom i publikom, no na kraju je ipak smirio glavu i uspio doći do poravnanja.

Preostala četiri gema oba tenisera su bila poprilično sigurna na svoj servis, a pobjednik drugog seta odlučen je nakon tie-breka, gdje je Đoković rezultatom 7:4 stigao do vodstva od 2:0 u setovima.

Treći set opet je bolje otvorio Đoković. Pri vodstvu od 2:1 u gemovima, Novak pravi novi break i stiže u prednost od 3:1, ali Del Potro već u narednom gemu vraća break srbijanskom teniseru i stvari su u trećem setu opet krenule od nule. Ipak, Đoković je u osmom gemu kod vodstva od 4:3 odigrao fantastično, napravio je novi break, stigao u vodstvo od 5:3 i bez većih problema osvaja svoj servis za konačnih 3:0 u setovima.

Đokoviću je ovo treći naslov na US Openu, odnosno 14. Grand slam titula, čime se poravnao s Peteom Samprasom. Ovom pobjedom, Đoković je prestigao Del Potra na ATP listi i trenutno je treći teniser svijeta, a sigurno je da se na ovome neće zaustaviti. Nakon pakleno teške godine u kojoj su mu mnogi okrenuli leđa i previđali mu kraj karijere, Đoković se vratio, igra opet fantastičan tenis i kada to najviše treba - pobjeđuje. Đoković je rođeni šampion.