ATP Pariz
0

Federeru prvi naslov u Bercyju

Totalsport
Roger Federer (Foto: AP)
Roger Federer (Foto: AP)
Nekadašnji prvi, a trenutno četvrti svjetski teniser Roger Federer pobjednik je posljednjeg ovogodišnjeg ATP Masters 1000 turnira u Parizu.

Federer je u finalu pobijedio domaću uzdanicu, šestog nositelja i pobjednika ovog turnira 2008. godine Jo-Wilfrieda Tsongu 6-1, 7-6(3) nakon jednog sata i 26 minuta igre. Osvojio je Švicarac svoj prvi naslov u karijeri na ovome turniru. Štaviše, dosad je ovo bio jedini Masters 1000 turnir na kojem nikada nije igrao niti u finalu.

Ukupno mu je ovo 18. turnir iz Masters Serije u karijeri, te titula na sedmoj različitoj destinaciji. Sada se može reći da samo u Monte Carlu i Rimu nije bio pobjednik, iako je i na tim turnirima bio finalist.

Tsonga je, pak, ostao na jednom osvojenom Masters 1000 turniru u karijeri, baš u Bercyju prije tri godine.

Federeru je ovo 69. naslov u karijeri, treći ove sezone, ali drugi u dvije sedmice. Prošle je bio pobjednik u rodnom Baselu.

Potvrdio je Švicarac i u finalu protiv Tsonge da je u odličnoj formi. Odigrao je još jedan meč na vrlo visokom nivou. Pogodio je 20 direktnih poena i napravio samo 15 neforsiranih pogrešaka. Tsonga je također bio dobar u tom segmentu (28/27), ali je Švicarac bolje odigrao u važnijim trenucima.

Tsonga je u prvom gemu meča propustio dvije break-lopte, 15-40. Nakon toga je u sljedećem izgubio servis iako je imao 30-0. U četvrtom gemu je Federer nakon duge borbe još jednom oduzeo servis svom suparniku i time je riješio prvi set.

U drugom setu je Tsonga propustio dvije break-lopte, jednu i Federer kod rezultata 4-4, pa je odluka pala u tie-breaku u kojem je Švicarac poveo sa 6-1 i dobio ga sa 7-3. Valja istaknuti da je Federer osvojio zadnjih 15 poena u meču na svom servisu.

Federeru je pobjednički trofej uručio proslavljeni francuski košarkaš i reprezentativac Tony Parker.

Za sedam dana, sljedeće nedjelje, počinje ATP Finals Tour, odnosno Masters osmorice najboljih svjetskih tenisera u Londonu. Federer je svojim igrama i rezultatima u zadnja dva tjedna pokazao da na njega treba itekako računati kada je riječ o najvećim favoritima turnira kojeg je Švicarac osvojio već pet puta i na kojem brani naslov pobjednika.

ATP Pariz, finale:

Federer (3) – Tsonga (6) 6-1, 7-6(3)