ATP Finals
0

Federer odbranio naslov pobjednika

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Švicarac Roger Federer po šesti puta u karijeri osvojio je ATP World Tour Finals, završni turnir osmerice najboljih tenisera svijeta. Prošlogodišnju titulu odbranio je pobjedom u finalu nad Francuzom Jo-Wilfriedom Tsongom 6-3, 6-7(6), 6-3 nakon dva sata i 19 minuta igre.

Treću nedjelju zaredom igrali su Federer i Tsonga. Prije dvije nedjelje sastali su se u finalu pariškog Mastersa, prošle nedjelje igrali su prvi pojedinačni meč u londonskoj O2 Areni u natjecanju po grupama, a sedam dana kasnije opet su se susreli u finalu završnog turnira. Sva tri meča dobio je Federer, koji je fenomenalno odigrao završnicu sezone. Osvojio je turnire u Baselu i Parizu, a sada i londonski ATP finale. Nakon polufinalnog poraza od Novaka Đokovića na US Openu, nekada najbolji teniser svijeta, koji je u Londonu osigurao skok s četvrte na treću poziciju na ATP ljestvici, završio je sezonu sa 17 uzastopnih pobjeda!

Federer i Tsonga potvrdili su i u finalu da su trenutno dvojica tenisera u najboljoj formi. Odigrali su jako dobar finale. Tsonga zaslužuje sve komplimente za svoju igru, iako je izgubio. Nije se predavao niti kada je izgledalo da će ''čarobnjak iz Basela'' slaviti u dva seta. Uspio je nekako odvesti meč u treći set, ali do pobjede protiv raspoloženog Federera nije mogao.

Federer je imao 6-3, 5-4 i servis za meč. Tsonga do tog trenutka nije izborio niti jednu break-loptu u meču. No, tada je stigao do 0-40, iskoristio treću break-loptu, a potom kod 5-5 spasio jednu Švicarčevu.

Federer je i u tie-breaku drugog seta bio blizu pobjede. Poveo je s 5-2, a pri vodstvu 6-5 nije iskoristio meč-loptu. Tsonga je uvijek u kritičnim trenucima završnice drugog seta ili odlično servirao ili odlično odigrao te poene.

U osmom gemu trećeg seta je Federer napravio novi pritisak, te je uspio iskoristiti treću break-loptu u tom gemu. Ovoga puta je sigurno odservirao za pobjedu. Meč je okončao s 30 izravnih poena i 26 neforsiranih grešaka. Tsonga je bio nešto agresivniji, imao je 37 izravnih poena, ali i 41 neforsiranu grešku.

Federer je u jubilarnom, 100. finalu karijere stigao do 70. titule. Tsongu je pobijedio osmi puta u 11. ogledu. Zanimljivo da su ove godine odigrali čak osam mečeva. Tsonga je bio bolji u Wimbledonu, kada je okrenuo zaostatak 2-0 u setovima, te u Montrealu. Ostale mečeve dobio je 30-godišnji Švicarac.

Francuski 26-godišnji teniser, kojem je ovo bio prvi finale u karijeri na ATP Finalsu, igrao je ukupno svoje 12. finale karijere. Ostao je na sedam naslova...

ATP Finals, finale:

Federer (4) - Tsonga (6) 6-3, 6-7(6), 6-3