Tenis
1

Federer: Mediji me žele posvađati s Đokovićem

Totalsport
Roger Federer iznenadio je svjetsku tenisku javnost pojavljivanjem u sastavu švicarske Davis Cup reprezentacije na gostovanju kod Srbije u Novom Sadu, u 1. kolu Svjetske grupe.
Foto: EPA
Foto: EPA

Švicarska u taj susret ulazi kao izraziti favorit, s Federerom i pobjednikom Australian Opena Stanislasom Wawrinkom u sastavu, dok Srbija nastupa bez trojice najboljih igrača, Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića i Viktora Troickog.

Federer će otvoriti taj susret u petak u meču protiv Ilije Bozoljca, a nakon njih će na teren Dušan Lajović i Stanislas Wawrinka.

"Uvijek sam ostavljao otvorena mala vrata za nastup u Novom Sadu. Drago mi je što ću provesti ovu sedmicu s nekim od svojih najboljih prijatelja, nisam jako umoran", poručio je Federer.

Na pitanje je li svojim neočekivanim dolaskom u Srbiju zapravo nadmudrio Novaka Đokovića, nakon čega su se navijači Srbije ponadali da bi Đoković mogao promijeniti svoju odluku o propuštanju ovog susreta, pa se i on neočekivano pojaviti u Novom Sadu i povećati izglede domaćina, Federer je odgovorio:

Foto: EPA
Foto: EPA

"Mediji donose razne priče, kao da žele da se vrhunski igrači međusobno mrze. Ali, moj odnos s Novakom je dobar. Odigrali smo veliki broj žestokih i uzbudljivih mečeva, ali izvan terena imamo prijateljski odnos i mnoge stvari smo radili i zajedno, poput nekih humanitarnih akcija", rekao je osvajač rekordnih 17 Grand Slam naslova.

"Mi smo se svi nadali da će Novak biti ovdje, ali razumijemo da ima dobre razloge što ga nema. Znamo svi koliko je puno napravio za svoju zemlju. Jasno da bi nama bilo uzbudljivije i teže da Đoković igra za Srbiju. Sada trebamo pokušati iskoristiti priliku za pobjedu u ovom susretu", rekao je Federer.

Novak Đoković ove sedmice odmara u srpskom skijaškom centru na Kopaoniku, a selektor Davis Cup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović još jednom je objasnio razlog njegovog izostanka.

"Novak je dosta iscrpljen i želi se što bolje pripremiti za nastavak sezone na ATP Touru. On je odigrao toliko velikih mečeva za našu reprezentaciju. Ove sezone mu je prioritet da opet zauzme prvo mjesto na svjetskoj rang-listi. Naši navijači moraju shvatiti da je Novak i dalje dio naše reprezentacije", rekao je Obradović.