Prvi i drugi na ATP listi drugovi
0

Federer je džentlmen, a Rafa sjajan dečko

Totalsport
Roger Federer i Rafael Nadal (Foto: AP)
Roger Federer i Rafael Nadal (Foto: AP)
"Mir i ljubav: nikad prije u teniskoj historiji se svjetski broj jedan i svjetski broj dva nisu slagali takao dobro kao Rafael Nadal i Roger Federer." Uvod je to u tekst njemačke agencije DPA o odnosu dvojice najboljih svjetskih reketa.

Za mišljenje o ovoj temi njemački su novinari zamolili i hrvatskog tenisera Ivana Ljubičića, nekadašnjeg predsjednika ATP-ovog Vijeća igrača.

"Igrači vide Rogera kao džentlmena, a Rafu kao nevjerojatno dobrog dečka. Rafa je u biti sjajan dečko. A zbog činjenice da igra nevjerovatno dobar tenis ga ne možeš mrziti", kazao je Ljubičić.

DPA piše kako postoji mnoštvo sportskih razloga za neprijateljstvo između Nadala i Federera, ali Španac i Švicarac ih sve neutraliziraju svojim osobnostima. Navode se potom primjeri mržnje između Jimmyja Connorsa i Johna McEnroea, pa između Mcnroea i Ivana Lendla, daleko od prijateljstva su bili i Pete Sampras i Andre Agassi, a kao negativan je primjer spomenut i Boris Becker koji je prema malo kome bio prijateljski raspoložen.

"Sjećam se da, kad sam počela igrati, nikad nisam viđala Agassija i Samprasa na treninzima. Uvijek su trenirali daleko od mjesta održavanja turnira. Federer i Nadal su potpuna suprotnost. Uvijek su prisutni, treniraju s drugim dečkima, što je sjajno. Osjeća se da prema njima postoji više poštovanja nego prema Samprasu i Agassiju nekad. A takav se duh širi i u ženskom tenisu", naglasila je Belgijanka Kim Clijsters, treća igračica svijeta i finalistica Australian Opena koji je u tijeku.

I sam Federer je objasnio otkud toliko dobar odnos između njega i najvećeg mu suparnika Nadala.

"Uvijek sam mislio da je ljepše biti dobar prema mlađoj generaciji umjesto da im stvaramo osjećaj kako ih čeka pakao. Siguran sam da je to utjecalo i na Rafu, a mislim da utječe i na druge tenisere kad vide da nas dvojica, trenutno najveći rivali u tenisu, razgovaramo međusobno i na neki smo način prijatelji", rekao je Federer, a slično razmišlja i Nadal:

"Mislim da su nekada rivaliteti nadmašivali sport. A Federer i ja razumijemo da je to samo igra. Na terenu dajemo sve od sebe, ali kad je meč gotov, suparništvo prestaje."