Wimbledon
12

Federer i Đoković u borbi za svjetski broj 1

Totalsport
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Švicarac Roger Federer prvi je polufinalist Wimbledona. Šesterostruki pobjednik u All England Clubu za svega sat i pol igre porazio je ruskog tenisera Mihaila Južnija 6-1, 6-2, 6-2.

Ni u njihovom 14. međusobnom srazu Južnij nije pronašao protuigru za švicarskog tenisera koji je u ovom meču podsjetio na svoja najbolja vimbldonska izdanja. Lani je u 4. kolu Wimbledona Federer prepustio Južniju jedan set, no ovaj puta Rus nije bio niti blizu tom "uspjehu". Osvojio je 3. nositelj 88 posto poena nakon prvog servisa u odnosu na skromnih 51 posto svoga suparnika, te je realizirao šest od čak 20 break-lopti, dok je Južnij ostao na dvije neiskorištene šanse.

Bio je ovo klasični jednosmjerni dvoboj u kojem je pobjedom Federer osigurao polufinale nakon dva ispadanja u četvrtfinalu zaredom. Sada mu slijedi veliki polufinalni obračun protiv branitelja naslova i 1. nositelja Srbina Novaka Đokovića koji je također s 3-0 u setovima u četvrtfinalu nadvisio Nijemca Floriana Mayera.

Đoković je u "opasnosti" bio jedino na samom kraju prvog seta kada je kod rezultata 4-4 Mayer izborio tri vezane break-lopte. Međutim, prvi teniser svijeta sve je to izvukao, a nakon toga breaknuo Nijemca za osvajanje prvog seta.

Drugi set je Srbin vrlo lako s dva breaka viška riješio u svoju korist, dok je treći "dopustio" Mayeru da se drži do 4-4, a mu oduzeo glatko servis, te uz spašene dvije break-lopte odservirao za meč. Wimbledon, četvrtfinale tenisera:

Federer (3) – Južnij (26) 6-1, 6-2, 6-2 Đoković (1) – Mayer (31) 6-4, 6-1, 6-4