Švicarac objavio
27

Federer će igrati u Tokiju: Za posljednji pohod na olimpijsko zlato morat će dobiti pozivnicu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Roger Federer je izjavio kako će igrati na Olimpijskim igrama za Švicarsku iduće godine u Tokiju.

Federeru (38) će to biti peto učešće na Olimpijskim igrama, a najveći uspjesi su mu srebro u singlu 2012. i zlato u dublu sa Stanom Wawrinkom 2008. godine.

Olimpijske igre će se održati od 24. jula do 9. augusta iduće godine, a Federera vežu prelijepe uspomene na prvo učešće na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri 2000. godine.

"Mirka i ja smo se upoznali u Sydneyju 2000. godine, prvi put smo se tu i poljubili, pa sam zaista vezan za Olimpijske igre i zaista me pogodilo što zbog povrede koljena nisam mogao nastupiti 2016. godine u Riju", rekao je Federer.

Federer je svjestan da mu nedostaje zlato u singlu kako bi sakupio sve najveće turnire u karijeri.

"Znam da svi govore ad mi nedostaje samo to zlato, ali ja uopće ne smatram da je to tako. Ne treba mi pritisak te vrste, pogotovo u ovim godinama. Dat ću sve od sebe da napravim što bolji rezultat i pokušam doći do medalje. Naravno, ako ona bude zlatnog sjaja, to će bili ludo", rekao je Federer.

No, Švicarac ima samo jedan "mali" problem. Ne ispunjava uslove za učešće na Igrama 2020. godine.

Naime, teniseri moraju u kvalifikacionom ciklusu za OI igrati za svoju zemlju u Davis Cupu, a Federer nije igrao za reprezentaciju od 2015. godine.

No, Međunarodni olimpijski komitet će mu sasvim sigurno dati specijalnu pozivnicu s obzirom da će mu ovo biti posljednji nastup na Olimpijskim igrama.