Plan za iduću godinu
31

Federer razmišlja o oproštaju: Planiram igrati do Wimbledona, a poslije ko zna

E. B.
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer je izjavio kako razmišlja o oproštaju od tenisa iduće godine, no da mu ideja o nastupu na Olimpijskim igrama "kvari" planove.

"Planiram igrati do Wimbledona, a poslije ko zna. Razmišljam da li da nastupim na Olimpijskim igrama, već sam pričao o tome sa svojim timom i suprugom Mirkom. Moram pronaći pravu ravnotežu između turnira i vremena koje provodim s porodicom. Odluku ću donijeti u narednih nekoliko sedmica", rekao je Federe koji je prošlog mjeseca napunio 38 godina.

Ukoliko se oprosti iduće godine, šansa da ga Rafael Nadal i Novak Đoković stignu po broju Grand Slam turnira bit će povećana. Federer ima 20, Nadal 19, a Đoković 16 najvažnijih pehara u svojoj kolekciji. Švicarac kaže kako se ne opterećuje time da li će on ostati najuspješniji teniser u historiji.

"Naravno bih volio da moji rekordi traju dugo, ali u isto vrijeme znam da bi bila dobra stvar i da ih neko od njih dvojice sruši kao što sam ja srušio Petea Samprasa. Znam koliko sam ja bio sretan kada se to desilo i zato mi ne bi predstavljao problem ako bi oni to postigli. Meni je najveća satisfakcija što u ovim godinama mogu igrati na vrhunskom nivou i borit se za trofeje na Grand Slam turnirima", rekao je Roger.