Davis Cup
0

Estonija povela protiv BiH

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Poslije borbe u pet setova u prvom meču Davis Cupa Euroafričke zone, reprezentacija Estonije stekla je prednost nakon što je Jurgen Zopp sa 3:2 savladao Aldina Šetkića.

Naš teniser prvi set je riješio u svoju korist sa ubjedljivih 6:1. On je u potpunosti kontrolisao igru, ne ostavivši protivniku ni gram nade da može doći do preokreta. U istom ritmu Šetkić otvara i drugi set. Ima break, ali se Zopp vraća u meč. Na koncu kod 6:5 za Zoppa, Šetkić pravi kardinalnu grešku, gubi servis, i protivnika vraća u život. Set je okončan sa 7:5.

Zopp je suvereno osvojio treći set sa 6:3 i u četvrtom setu stigao da breaka. No, kada su svi već otpisali Šetkića, on se vratio u meč i do kraja pravi dva breaka za slavlje od 7:5 i 2:2. No, u petom setu naš teniser nije uspio u potpunosti preokrenuti rezultat. Zopp veoma brzo dolazi do dva breaka i do kraja znalački čuva stečenu prednost.

Jurgen Zopp na pres konferenciji je izjavio kako je meč sa Aldinom Šetkićem jedan od njegovih najtežih u karijeri.

“Loše sam otvorio meč. Djelovao sam pomalo izgubljeno, a imao sam i tremu. Međutim, uspio sam se konsolidovati u drugom setu i povesti sa 2:1. Mislio sam da nećemo igrati peti set, ali je Šetkić odigrao veoma dobro i odveo nas u peti odlučujući, u kojem sam ja imao više svježine”, kazao je Zopp.

Naš Aldin Šetkić, nije djelovao razočarano jer je odigrao veoma dobar meč.

“Odlučile su nijasne, ali ja mislim kako je meč prelomljen u drugom setu kada sam imao 3:1 i servis. Napravio sam dvije neforsirane greške i dozvolio protivniku da se vrati u meč”, kaže Šetkić, koji je se osvrnuo i na sudijske odluke.

“Kod Estonaca je imao samo dvije korekcije, a kod nas ko zna koliko. Znam da su pored glavnog sudije bile i domaće sudije, koje očito nisu dovoljno iskusne, ali vjerujem kako će se suđenje popraviti. Sve je to sastavni dio sporta, idemo dalje, a ja sam optimista i smatram kako ćemo biti konačni pobjednici”, rekao je Šetkić.