Tenis
24

Džumhurov protivnik je Tomas Berdych, teniser koji je pobjeđivao Federera i Đokovića

Klix.ba
Tomas Berdych na ovogodišnjem Australian Openu (Foto: AFP)
Tomas Berdych na ovogodišnjem Australian Openu (Foto: AFP)
Teniser Tomas Berdych naredni je protivnik bh. tenisera Damira Džumhura. Njih dvojica će se susresti u trećem kolu Australian Opena nakon što je 21-godišnji Sarajlija izbacio Ivana Dodiga iz drugog kola.

Berdych je među profesionalne tenisere ušao 2002. godine. Već nakon dvije godine osvojio je svoju prvu ATP titulu. U finalu turnira u Palermu te 2003. godine je savladao Talijana Filippa Volandrija nakon čega je ušao među top 50 tenisera svijeta. U narednih nekoliko godina je postao najbolji češki teniser.

U 2006. godini uspio je zaraditi više od milion dolara i plasirati se među deset tenisera svijeta.

Najveći uspjeh napravio je 2010. godine kada je igrao finale Wimbledona. Na tom putu priredio je nekoliko nevjerovatnih iznenađenja. Šesterostrukog prvaka Rogera Federera izbacio je u četvrtfinalu da bi u polufinalu poslao kući i Novaka Đokovića. U finalu je izgubio od Rafaela Nadala. Te iste godine dospio je i do polufinala French Opena.

Češki teniser već četvrtu godinu zaredom nalazi se među deset najboljih tenisera svijeta. U augustu prošle godine zauzimao je peto mjesto te pomogao svojoj reprezentaciji da osvoji titulu Davis Cupa.

Interesantno, on je jedini teniser među top 10 koji prošle godine nije uspio osvojiti nijednu titulu. Igrao je finale u Marseilleu protiv Joa-Wilfrieda Tsonge, finale u Dubaiju protiv Novaka Đokovića i finale u Bankoku protiv Miloša Raonića.

U 2012. godini osvojio je dvije titule, u Marseillu pobijedivši Francuza Gaela Monfilsa i u Štokholmu gdje je slavio protiv Tsonge.

U dosadašnjoj karijeri ovaj 196 centimetara visoki dešnjak je zaradio preko 19 miliona eura.

Što se njegovog privatnog života tiče, Berdych je fan hokeja i veliki je navijač NHL tima Detroit Red Wings. Nakon devet godina veze odlučio se rastati sa teniserkom Luciejom Šafarovom. Nije dugo prošlo prije nego je počeo vezu sa modelom Ester Satarovom.

Tačan termin i teren na kojem će snage odmjeriti Džumhur i Berdych još uvijek nisu određeni.

Titule:

2004 Palermo 2005: ATP Masters Series Paris

2007 Halle 2008: Tokyo 2009: Munich 2011: Beijing 2012: Stockholm, Montpellier

Finala:

2005: Bastad 2006: Mumbai, Halle 2008: Bastad

2010: Wimbledon, Masters 1000 Miami 2012: Winston-Salem, ATP World Tour Masters 1000 Madrid 2013: Marseille, Dubai