Tenis
54

Džumhur za Klix.ba: Pamtit ću pobjede protiv Baghdatisa i Južnog, sljedeće sezone ću biti još bolji

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur iza sebe ima uspješnu sezonu koju je završio na 82. mjestu ATP liste. Svoje ciljeve je uglavnom ostvario, a sezonu su svakako uljepšali mečevi protiv legendarnog Švicarca Rogera Federera, kao i pobjede protiv Marcosa Baghdatisa i Mihaila Južnog. S Damirom smo razgovarali o onome što je postigao u ovoj godini, pripremama za novu sezonu i novim izazovima koji ga očekuju.

Glavni Džumhurov cilj je bio ulazak u top 100, što je i ostvario.

"Zadovoljan sam proteklom sezonom. Bilo je uspona i padova, ali je sezona bila dosta dobra. Ispunio sam cilj i ušao u top 100, odigrao Grand Slamove. Odigrao sam tri glavna turnira, od čega sam zaigrao u 3. kolu Roland Garrosa. Prvi put sam igrao polufinale ATP turnira, osvojio sam tri challengera i igrao jedno finale. Bilo je zaista dobrih pobjeda protiv odličnih igrača, odmjerio sam snage sa nekoliko igrača iz Top 20 i uspio napraviti respektabilne rezultate", izjavio je Džumhur za portal Klix.ba.

Naš teniser je trenutno na 82. mjestu ATP liste.

"Što se tiče rankinga, mogu biti prilično zadovoljan. Cilj je bio da se do kraja godine približim grupi od 70 tenisera, ali ni 82. pozicija nije loša. Potrebno je malo sreće na Grand Slamovima, pa će sljedeće godine biti bolje, siguran sam u to", rekao je dvadesettrogodišnji teniser.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sezonu će pamtiti po duelima sa Rogerom Federerom, ali i pobjedama protiv poznatih tenisera Marcosa Bahgdatisa i Mihaila Južnog.

"Mečevi koje pamtim su oni koje sam odigrao protiv Rogera Federera na Roland Garrosu i Wimbledonu, posebno onaj na Roland Garrosu, gdje smo igrali treće kolo. Osim toga, dobio sam dva odlična igrača Marcosa Baghdatisa i Mihaila Južnog. Najdraža i najveća pobjeda u prošloj sezoni je ona protiv Baghdatisa na Roland Garrosu, jer podatak da je bio osmi na svijetu i da je igrao finale Grand Slama dovoljno govori. mečevi protiv Federera su bili veliko iskustvo. Samo su rijetki igrači u mojim godinama doživjeli nešto slično", kazao je Džumhur.

Kako je rekao, u protekloj sezoni je mogao napraviti i bolje rezultate, bio je u dobroj situaciji u nekoliko važnih mečeva, ali nije uspio. Ipak, u narednoj sezoni to namjerava ispraviti i pružati još bolje partije.

"Igrao sam sa Bernardom Tomićem na US Openu. Trebalo je malo više sreće u žrijebu, ali šta je tu je, igrao sam protiv Tomića koji je u tom trenutku bio 18. teniser svijeta. Imao sam šansu da povedem 2:0 u setovima, ali nisam uspio. Ipak, zadovoljan sam svojom igrom u tom meču. Također, sastao sam se sa Fabiom Fogninijem u Umagu, gdje sam tijesno izgubio 3:6, 5:7. Meč protiv Martina Kližana mi je najviše ostao u sjećanju jer sam vodio 6:4 i 4:2, ali sam poražen. Taj poraz mi je teško pao, psihički me oborio, pa sam na nekoliko narednih turnira lošije odigrao. Bila je to velika šansa za ulazak u prvo finale ATP turnira, a bio sam i u dobroj seriji pobijedivši tri odlična igrača na tom turiru. Žao mi je što nisam dobio taj meč. Kasnije je Križan u finalu lagano dobio Daniela Gimena 6:2, 6:1. To mi je bila najveća šansa ove godine za velike bodove. Ali, takav je sport. Bilo je mečeva koje nisam smio izgubiti na challengerima. Ipak, svi challengeri su bili jaki, lagane nisam tražo, pa sam igrao protiv jakih protivnika. Pokušat ću to popraviti, postaviti granicu igrača koje moram dobiti. Nadam se da neočekivanih negativnih senzacija neće biti, kao i da ću napraviti senzacije u obliku pobjeda", dodao je najbolji bh. teniser.

Trenutna pozicija na ATP listi nije njegov maksimum, iako nije nezadovoljan onim što je napravio dosad.

"Nije mi cilj da se zadržim u karijeri ovdje gdje jesam. Mnogi to ne razumiju, ali sa 23 godine biti 82. na svijetu je velika stvar. Možda 10 igrača koji su moje godište ili malo mlađi se nalaze ispred mene. Ne znam zašto bih bio nezadovoljan, da je moglo bolje, moglo je, ali tu je sljedeća sezona da se sve ispravi, trenira, napreduje", smatra Džumhur.

Nakon završetka ove sezone se odmorio, a za novu se priprema u Beogradu.

"Imao sam odmor od dvije sedmice nakon završetka sezone, što je mnogo u odnosu na prethodne sezone. Odlično mi je došla pauza, napunio sam baterije i poželio se tenisa. Obavio sam testove u Sarajevu, a pripreme za novu sezonu obavljam u Beogradu. Sve teče u najboljem redu. Uskoro ću otputovati u Dubai na sedmodnevne pripreme. Završni dio priprema ću obaviti u Dubaiju prije ATP turnira u Dohi. Nakon Dohe selim u Australiju, gdje ću igrati Sydney i Australian Open. Bit ću spreman za ono što me očekuje naredne sezone. Nadam se da ću postizati bolje rezultate i imati malo više sreće u žrijebu na Grand Slam turnirima", izjavio je popularni Džumi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Beograd je za pripreme izabrao iz više itekako opravdanih razloga. Ima sve potrebne uslove za treninge, a u glavnom gradu Srbije je odlično primljen.

"Uslovi se ne mogu mjeriti s onim u Sarajevu, od broja igrača koji se pripremaju, pa do terena. Na četiri ili pet mjesta u Beogradu imate terene sa tvrdom podlogom, dok u Sarajevu imate jedan. Trenirao sam u Teniskom savezu Srbije, dobio sam mogućnost da treniram s igračima. Lijepo sam primljen, u Beogradu se osjećam kao kod kuće. Izbor igrača je veliki, dok u Sarajevu igrača nema, svi naši igrači se spremaju u inozemstvu. Ne bih imao s kim trenirati. Osim toga, kondicioni trener Zlatko Novković, koji je radio s Anom Ivanović, boravi u Beogradu. S njim sam radio kondicione pripreme, odradili smo dobar posao. Osim mog oca, uz mene je i trener Marko Subotić", rekao je naš sagovornik.

Foto: EPA
Foto: EPA

U narednoj sezoni ima visoke ambicije. Igrat će jake turnire i pokušati napredovati na ATP listi.

"Dobar rezultat bi bio da priđem Top 50 igrača svijeta. S tim rankingom možete igrati sve masterse, glavne turnire i sve ATP turnire. To je cilj, ali vidjet ćemo kako će se sezona razvijati. Trebaju mi bolji rezultati, igrat ću samo najjače turnire. Vjerujem da ću uspjeti ostvariti ono što želim, jer protiv dobrih igrača igram bolje", istakao je Džumhur.

Za Novu godinu neće biti velikog slavlja, jer ga čekaju obaveze.

"Gotovo sigurno je da ću Novu godinu proslaviti u Dubaiju. Prvog januara imam let za Dohu, tako da velikog slavlja neće biti. Ići ću na spavanje nedugo nakon ponoći, jer putujem u Dohu. Već taj dan imam dva treninga u sklopu priprema za turnir koji počinje 3. januara. Ipak, bit će lijepo, jer u Dubajiu za Novu godinu nikad nisam bio. Radujem se tome", završio je Džumhur.