Velika borba
148

Džumhur se oprostio od Wimbledona nakon neočekivanog poraza od Gulbisa

Piše: N. K.
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur (23. ATP) završio je svoj ovogodišnji nastup na Wimbledonu nakon što je danas poražen od Latvijca Ernestsa Gulbisa (138. ATP) rezultatom 2:3, po setovima 6:2, 4:6, 3:6, 6:1, 3:6.

Džumhur je sjajno krenuo u meč i već na startu osvojio break. Kasnije je u sedmom gemu Gulbis još jednom izgubio svoj servis za više nego sigurnu igru Damira u prvom setu, u kojem je ostvario četiri asa.

I u drugom je krenulo sve kako treba po Sarajliju. Uzeo je dva breaka i uz svoj servis došao do velikih 3:0. Međutim, to je bilo sve od Damira u drugom setu budući da je tri puta izgubio svoj servis za izjednačenje u setovima. Primjetan je bio značajni popravak Gulbisa prilikom servisa, a Latvijac je ostvario pet asova.

U trećem setu presudan je bio četvrti gem pa je Gulbis brzo došao na korak do pobjede. Iako je Latvijac napravio osam neprisiljenih grešaka u ovom setu, poene je osvajao winnerima, koje je imao znatno više od Damira (11:3).

Bh. teniser se ponovo vraća u igru u četvrtom setu. Osvojio je odmah na startu seta dva breaka, što je bilo dovoljno za novo izjednačenje i ulazak u peti, odlučujući set. Zanimljivo da je Gulbis i u ovom setu bio dekoncentrisan s čak 11 neprisiljenih grešaka.

Nije dobro krenulo po Damira u petom setu budući da je već u drugom gemu izgubio prednost servisa. Latvijac je to iskoristio i na kraju stigao do iznenađujuće pobjede protiv favorizovanog Džumhura.

Gulbis će u trećem kolu Wimbledona igrati protiv boljeg iz meča između američkog tenisera Taylora Harryja Fritza i Nijemca Alexandera Zvereva, koji je inače četvrti nositelj trećeg Grand Slama sezone.