Tenis
602

Džumhur pobijedio Marčenka u Istanbulu i izborio prvo četvrtfinale u ovoj godini

Piše: O. T.
Damir Džumhur (Foto: AA)
Damir Džumhur (Foto: AA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur plasirao se u četvrtfinale ATP turnira 250 serije u Istanbulu.

Džumhur (23) je u osmini finala slavio protiv Ukrajinca Ilije Marčenka (28) sa 2:1 (6:3, 5:7, 6:3) u setovima. Ovo je bio prvi susret Džumhura i Marčenka tako da naš teniser trenutno vodi u međusobnom omjeru.

Odličan posao naš teniser je napravio odmah u prvom setu. Već kod prvog Marčenkovog servisa, Džumhur je pokazao da se itekako može nositi sa servisom protivnika. Džumhur je imao čak tri brejk lopte. Ipak, Marčenko je poveo sa 1:0. Damir je brzo izjednačio, a onda i napravio dva brejka za 4:1. Zatim je uslijedio brejk Marčenka za 4:2. Novim brejkom pri rezultatu 5:3, Džumhur je osvojio set uz rezultat 6:3.

Drugi set je donio izjednačenu igru, a Džumhur je prve dvije brejk lopte imao pri vodstvu od 3:2, ali je Marčenko uspio osvojiti servis i produžiti neizvjesnost seta. Marčenko je, pored jednog brejka u prvom setu, tek pri Damirovom servisu tokom rezultata 5:5 došao do druge brejk lopte u meču i uspio ju je iskoristiti. Potom je svojim servisom osvojio set sa 7:5.

Bez obzira na povratak Marčenka, našem teniseru nije manjkalo samopouzdanja, pa je odmah osvojio svoj servis u trećem setu te napravio brejk u iscrpljujućem gemu u kojem je iskoristio četvrtu brejk loptu i poveo sa 2:0. Svojim servisom povećao je na 3:0 što je čuvao do kraja seta i osvojio ga sa 6:3 što mu je donijelo konačnu pobjedu.

Ovo je prvi plasman u četvrtfinale za našeg tenisera u ovoj kalendarskoj godini što je odličan uspjeh pošto je Damir u ovoj godini igrao najbolje ATP turnire, odnosno one iz 250, 500 i Masters serije te Australian Open.

Na dva Mastersa (Miami i Monte Carlo) stigao je do osmine finala. Do iste faze stizao je i na turnirima 250 serije (Doha, Sofia, Memphis, Delray Beach, Bukurešt). Ovaj put izborio je četvrtfinale savladavši 68. tenisera svijeta, dok je Damir trenutno 79. na rang-listi.

U četvrtfinalu Džumhur ide na boljeg iz duela Diega Schwartzmana i Bernarda Tomića koji je prvi nosilac turnira i 22. teniser svijeta.