Najbolji bh. teniser
93

Džumhur: Odigrao sam svoj najbolji set za reprezentaciju BiH

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u Zenici u okviru play-offa Svjetske grupe 1 Davis Cupa selekciju Južnoafričke Republike rezultatom 3:1 te se plasirali u baraž za plasman u Svjetsku grupu 1.
Protivnik u baražu bh. timu bit će jedna od poraženih selekcija iz Svjetske grupe 1, a baraž će se igrati u septembru ove godine.

"Svi prisutni su mogli vidjeti da sam dobro ušao u ovaj meč, da sam bio pravi 'ja'. Sve je nekako išlo. Mislim da je to što sam bio rasterećeniji, imali smo vodstvo i znao sam da smo favoriti i u petom meču", kazao je Džumhur, koji je izrazio žaljenje što se Harris povrijedio te mu poželio brz oporavak.

Džumhur je ponovo istakao važnost pobjede u dublu, koju su ostvarili Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji su rutinski završili meč.

"To je meni jako pomoglo. Ovo je, možda, i najbolji set koji sam odigrao za reprezentaciju BiH. Mislim da će mi to biti vjetar u leđa i za naredne turnire", kazao je Džumhur.

Napomenuo je kako je BiH "napokon postala ozbiljna reprezentacija, koja ima i selektora".

"Zoran je odradio odličan posao. Nama je olakšao. Zahvalio bih svim ljudima iz Teniskog saveza BiH, ali i svojim kolegama. Uvijek smo bili dobar tim, dobri prijatelji", istakao je Džumhur.

On je istakao kako u baražu imaju mogućnost da igraju protiv Slovačke, s kojom su igrali prošle godine, ali bi ovog puta bh. tim imao prednost domaćeg terena.

To je važno zbog publike i podloge koju, kako je napomenuo Džumhur, bira ekipa koja je domaćin. S izborom podloge pogodili su i ovog puta protiv JAR-a. Džumhur je izrazio nadu da će u baražu biti i više navijača na tribinama.

"Razumijem da tenis nekima nije na prvom mjestu, ali ovo je ipak reprezentacija BiH. Ovi koji su došli, bili su odlični i ja im se još jednom zahvaljujem", poručio je Džumhur, koji se nada da će navijači znati prepoznati njihovu želju da igraju i doprinesu uspjehu reprezentacije svoje zemlje.

Svi rezultati:

Bosna i Hercegovina - Južnoafrička Republika 3:1

Damir Džumhur - Ruan Roelofse 7:6, 7:5 Mirza Bašić - Lloyd Harris 5:7, 2:6 Bašić/Brkić – Klaasen/Roelofse 7:6, 6:3 Džumhur – Harris 6:1, 2:1 predaja Harris