Turnir u Marseilleu
1.2k

Džumhur nakon velikog preokreta savladao Fabbiana i plasirao se u četvrtfinale

Piše: N. K.
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Bh. teniser Damir Džumhur (29. ATP) plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u francuskom Marseilleu nakon što je danas neočekivano teško pobijedio Italijana Thomasa Fabbiana (81. ATP) rezultatom 2:1, po setovima 6:7, 7:6, 7:6.

Fabbiano je dobro otvorio meč, brzo osvojio break i stigao do vodstva od 4:1. Ipak, Damir se tada probudio natjeravši Italijana da izgubi svoj servis pa je meč otišao u tie-break.

Iako je naš teniser poveo s 3:2, Fabbiano je bio smireniji i konkretniji te je zasluženo osvojio prvi set.

Inače, Džumhur je u prvom setu imao dva asa, ali su presudni bili sjajni reterni Italijana na 2. servis Damira, inače sedmog nosioca turnira.

Očajno su oba tenisera otvorila drugi set i izgubili su svoje servise. Nakon toga su zaigrali znatno bolje i bez ikakvih problema ponovo došli do tie-breaka.

Imao je Italijan ponovo Damira u šaci, vodio u tie-breaku s 5:4, ali je naš teniser smogao snage za preokret i izjednačenje u setovima.

Inače, Džumhur je tokom cijelom meča bio nervozan, bacao reket i raspravljao se sa sudijom smatrajući da ga je u nekoliko navrata svojim odlukama oštetio.

U trećem setu Džumhur je vodio s 4:1 i potom stao, što je Fabbiano iskoristio i preokrenuo. Na kraju su zaigrali i treći tie-break koji je na kraju pripao našem teniseru nakon još jednog fantastičnog preokreta. Naime, Italijan je imao prednost od čak 5:0, ali Damir se sjajno vratio, preokrenuo i nakon teške muke slavio u ovom meču.

Džumhur će u četvrtfinalu turnira u Marseilleu igrati protiv pobjednika meča između češkog tenisera Tomasa Berdycha (17. ATP) i Stefana Travaglije (129. ATP).