Najbolji bh. teniser
285

Džumhur: Nadam se da ću do jula ući među 20 najboljih tenisera svijeta

Piše: E. B.
(Foto: H.M./Klix.ba)
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur se vratio sa Australian Opena u Sarajevo, te je na konferenciji za medije povodom potpisivanja ugovora sa kompanijom “Klas” sumirao utiske sa prvog Grand Slam turnira sezone.

"Zadovoljan sam jer sam ostvario primarni cilj, a to je da prođem prva dva kola na Australian Openu. Igrao sam protiv prvog igrača svijeta u trećem kolu i uzeo sam vrlo bitnih 90 bodova", rekao je Džumhur koji se potom posebno osvrnuo na duel protiv najboljeg tenisera svijeta.

"Nisam zadovoljan mečom protiv Nadala. Imao sam prevelika očekivanja, a Nadal je bio u strašnoj formi i bio je veoma 'zagrijan' za naš meč, vjerovatno zbog onog meča u Miamiju. U meč je ušao veoma agresivno i odigrao je bez greške. Nisam se snašao, velika je razlika igrati prva dva kola na vanjskim terenima koji su puno brži i onda doći na veliki sporiji teren, što više odgovara Nadalu. Igrao sam OK tenis na momente, ali nisam uspio pružiti ono što mogu. Siguran sam da ću igrati bolje u narednim mečevima protiv velikih protivnika", rekao je Damir koji je prognozirao pobjednika prvog Grand Slama sezone.

"Vidjeli smo na turniru nekoliko iznenađenja, Edmund i Chung su dogurali do polufinala čemu se niko nije nadao. Federer je daleko najbolji trenutno i u 37. godini može lagano doći do titule pobjednika Australian Opena", izjavio je Džumhur.

Velike vrućine su obilježile početak sezone na turnirima u Australiji, a Džumhur je istakao kako ATP mora pronaći način kako zaštiti zdravlje igrača.

"Vrućina nikome ne odgovara, samo je pitanje kome više, a kome manje odgovara. Melbourne je čudan grad, danas može biti 40, a sutra 20 stepeni i jak vjetar. Trebala bi postojati granica kada se prekidaju mečevi, recimo u Sydneyju kada sam igrao u 15 sati bilo je 47,3 stepena u hladu. Na podlozi su izmjerili 66 stepeni i nerealno je igrati po takvoj vrućini. ATP mora napraviti pravila da se spriječi igranje po takvim vrućinama, to je opasno po zdravlje igrača", rekao je Džumhur koji će nakon kraćeg odmora igrati na turnirima u Montpellieru, Rotterdamu, Marseilleu i Dubaiju.

"Nakon toga idem u SAD na Masterse u Indian Wellsu i Miamiju, a onda se vraćam u Evropu gdje ću igrati Davis Cup protiv Slovačke i potom kreće sezona na zemlji. Pokušat ću na zemlji napraviti bolje rezultate. Nadam se da ću do jula ući među 20 najboljih tenisera svijeta", rekao je Džumhur koji je danas potpisao sponzorske ugovore sa kompanijama Klas i Oaza.

"Zahvaljujem se Klasu i Oazi što su uočili moj potencijal i sve ono što radim za BiH. Čast mi je predstavljati domaći brend. Putujem i radim po cijelom svijetu, ali pokušavam uvijek promovisati svoju zemlju", dodao je Džumhur.

Direktor Klasa Nihad Imširović je istakao kako ta kompanija podržava vrhunske sportiste, a među njima je svakako i Džumhur.

"Tradicija je da Klas podržava uspješne sportske kolektive i pojedince. Podržali smo FK Sarajevo, FK Željezničar, rukometnu reprezentaciju BiH, Aminu Kajtaz... a danas smo tu da podržimo Damira. Damir je pravi ambasador BiH, a od danas je ambasador i našeg proizvoda Fit. Fit je visokokvalitetni integralni keks i vjerujemo da će spoj kvaliteta u našem proizvodu i spoj kvaliteta u sportu pomoći Damiru da bude još bolji", rekao je Imširović.

"Oaza kontinuirano kroz svoje kampanje podržava bh. sport, te nam je čast i zadovoljstvo da podržimo najboljeg bh. tenisera. Oaza će definitivno veliko osvježenje za Damira na njegovim treninzima i takmičenjima", istakla je brend menadžer Oaze Senida Subašić.