Stigao u Sarajevo
3

Džumhur: Morao sam otkazati nastup za BiH, svi iz reprezentacije me razumiju

N. K.
Damir Džumhur na današnjoj konferenciji za medije
Damir Džumhur na današnjoj konferenciji za medije
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u Sarajevu održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o proteklom periodu i nastavku sezone, ali i o otkazivanju nastupa za Davis Cup reprezentaciju BiH te o nedavno završenom US Openu.

"Nakon povrede na Roland Garrosu otkazao sam nastupe na travi. Prvih šest mjeseci u godini su mi bili veoma teški, nikad se nisam susretao s tako teškim povredama u karijeri. Nemoguće je u takvim uvjetima igrati dobro. Imao sam pauze po nekoliko sedmica pa jednom i mjesec. Izgubio sam puno bodova, pao na ATP listi. Osjetio sam olakšanje kada sam ispao iz Top 100, ali sam dobro trenirao, radio sam puno na fizičkoj spremi. Mislim da polako igra dolazi, da su mečevi bolji. Odradio sam nekoliko challenger turnira kako bih 'nabrao' mečeva jer sam malo igrao ove godine. Na US Openu sam odigrao dobro. Američka turneja je bila dosta pozitivna i mislim da još bolje mogu odraditi posljednji dio sezone. Mogu malo rasterećenije igrati i definitivno je cilj ostati u Top 100", rekao je Džumhur.

Damir je prvi put u posljednjih sedam godina, osim kada je bio povrijeđen, otkazao nastup za David Cup reprezentaciju BiH.

"Uvijek sam igrao srcem pa i onda kada nisam potpuno spreman. Zbog obaveza prema turnirima, branjenja bodova iz prošle sezone sam ipak morao preskočiti meč protiv Češke. Dosta sam razmišljao, nije bilo lako. Ovaj turnir u Sankt Peterburgu nisam upao u glavni žrijeb, moram igrati kvalifikacije. Sada branim četvrtfinale, a prije sam ga osvajao. Moram odbraniti dosta bodova kako bih se zadržao u Top 100. U konsultaciji sa svima sam bio primoran preskočiti ovaj meč. Svima sam objasnio svoju situaciju i svi su me razumjeli. Siguran sam da će ostatak reprezentacije odigrati veoma dobro. I Češka je dosta oslabljena. Mogu čak da kažem da smo blagi favoriti zbog domaćeg terena", kazao je naš teniser na konferenciji održanoj u hotelu Malak Regency.

Džumhur se osvrnuo i na nevjerovatnu dominaciju vladajućeg trojca u tenisu - Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

"Zaista je pravo čudo da se sva trojica rode u istom periodu i da toliko godina vladaju tenisom. Svako od njih ima nešto svoje, profesionalci su i stvoreni su da prave velike uspjehe i rezultate. Prema mom mišljenju je Đoković možda i najveći idol od svih zbog načina kako je došao do svega ovoga. Možda je psihički najstabilniji. Siguran sam da može stići Federera i Nadala po broju Grand Slam titula. Oni sami znaju šta ih izdvaja od ostalih", rekao je Džumhur.

Naš teniser je US Open okončao ispadanjem od Federera u drugom kolu, a bio je posebno iznenađen nastupom Rusa Daniila Medvedeva koji je izgubio u finalu od Nadala.

"Medvedev je prošle godine osvojio svoju prvu ATP titulu i sada je došao do četvrtog mjesta na ATP listi. Ima čudnu igru koja ne odgovara mnogim igračima. Kreće se nevjerovatno, servira veoma dobro i gotovo ne griješi. To mu je donijelo dobre rezultate. Nisam očekivao da će doći do finala, mislio sam da je izmoren, ali me on demantovao. Đoković je imao povredu ramena, vidjelo se da to nije onaj stari Nole. Federer je treće i četvrto kolo odigrao fenomenalno i očekivao sam da će ići do kraja, ali se onda raspao. Nadal je iskoristio sve to, odigrao čitav turnir dobro i zasluženo osvojio US Open. Prije turnira sam očekivao da će Đoković otići do kraja, ali očito je da povrede mogu lagano spriječiti sva predviđanja" poručio je Džumhur.