Trenutno u karantinu
71

Džumhur iz Australije: Hrana je užasna, pravila rigorozna, a igrači su kivni

K. Hadžić
Foto: Damir Džumhur/Instagram
Foto: Damir Džumhur/Instagram
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur javio se iz Melburna (Australija) i za Klix.ba objasnio situaciju u kojoj se trenutno nalaze igrači, a istakao je da će gotovo sigurno biti dio glavnom žrijeba turnira, no da još uvijek ne zna da li će mu biti omogućeno treniranje.
S obzirom na mnogobrojna odustajanja zbog pandemije koronavirusa i strogih pravila u Australiji, Džumhur će gotovo izvjesno ući u glavni žrijeb kao jedan od "lucky loosera", iako je izgubio u meču 3. kola kvalifikacija.

Džumhur nam je na početku objasnio da se svi igrači teško nose s rigoroznim pravilima koje je postavila Vlada Australije, a njihov cilj je, kako kaže Damir, da se turnir održi uz prisustvo publike i da sve što se tiče te organizacije bude ne prepoznatljivom nivou.

Nemoguće je igrati nakon 14 dana karantina

Ističe da problem nastao onog trenutka kada je kod jednog putnika na njegovom letu iz Dohe u Melburn rezultat testa bio pozitivan, ali da još uvijek ima šanse da mu treniranje bude dozvoljeno.

"Ukupno je bilo 17 ili 19 čarter letova iz Dohe, Abu Dhabija i Los Angelesa i svi avionu su bili popunjeni maksimalno 25 posto, upravo iz razloga kako bi što manje igrača bilo u opasnosti da 14 dana provede u karatinu. Moj let iz Dohe je bio posljednji koji je stigao u Australiju, a iako imam antitijela, moguće je da ću narednih 14 dana provesti u hotelskoj sobi i bez pravih priprema kada je u pitanju spremanje za glavni turnir Australian Opena", kaže nam Džumhur na početku razgovora.

Na pitanje koliko takvi uslovi teško padaju igračima, odnosno koliko će im biti teško nakon svega izaći na teren i igrati Grand Slam na tri dobijena seta, Damir je rekao da je gotovo nemoguće da se igrači pokažu šta znaju i koliko mogu nakon 14 dana u sobi.

"Dvije sedmice bez treniranja na terenu, trčanja i igranja tenisa, to znači da teniser gubi sve što je uradio na pripremama. Gotovo nemoguće je igrati i pobijediti nakon takve pauze. Prije početka glavnog turnira, planirano je da se odigraju dva ATP turnira i ja bih trebao igrati kvalifikacije na jednom, ali i to je upitno zbog trenutne situacije jer bih u slučaju da budem u sobi 14 dana morao odmah izaći na teren, a tu je rizik od povreda ogroman", kaže Damir.

Hrana najveći problem

Ističe da u trenutnoj situaciji ne može reći šta očekuje, ali i da postoji šansa da se početak Australian Open pomjeri za još jedan dana.

"Nakon svega, teško je reći šta očekujem. Sutra ili prekosutra ću znati da li mogu trenirati, a to će svakako biti hendikep za sve igrače. Također, postoji šansa da se Australian Open pomjeri za još sedam dana, ali teško je prognozirati. Ovo će biti prvi turnir s dozvoljenom publikom od početka pandemije i sve ove restrikcije su upravo iz tog razloga. Oni već sedam dana nemaju nijedan slučaj virusa i hoće da se igra s publikom kao što je to riječ sa svim njihovim sportovima", kaže Džumhur.

Što se tiče uslova u hotelu, pohvalio je hotelsku sobu u kojoj je rekao da ima sve što mu je potrebno, ali se kao i ostali igrači požalio na hranu.

"Smješteni smo u tri različita hotela, a oni koji su došli istim letom većinom su u istom hotelu. Soba je pristojna, nemam žalbi, ali je hrana stvarno loša i svi igrači smo se međusobno složili da taj segment nije dobar. Morali su to bolje organizovati, sreća pa postoji mogućnost da naručimo iz nekih obližnjih restorana", kaže nam Damir.

Kaže nam kako je igračima koji nisu ograničeni na 14-dnevni karantin dozvoljeno da tri sata treniraju, a da su u brojni drugi igrači kivni na organizatore jer nisu znali kakva ih pravila čekaju.

"Ukoliko se desi da se može trenirati, bez obzira što bi opet bili u nekoj vrsti karantina, imali bi tri sata dnevno za treniranje, što je sasvim dovoljno da se održi forma. Brojni drugi igrači su kivni jer niko nije znao za pravilo da, ukoliko u avionu ima jedna pozitivna osoba, svi drugi putnici moraju u karantin. Svi žele zaraditi novac i igrati ovaj Grand Slam, ali pravila su zaista rigorozna", povlači Džumhur.

Za kraj ističe da nije zadovoljan posljednjim mečom koji je odigrao u Dohi u kvalifikacijama za Australian Open te da je doživio neshvatljiv pad u igri za koji vjeruje da mu se više neće ponoviti. Australian Open bi se prema trenutim najavama trebao održati od 8. do 21. februara.