Tenis
0

Džumhur: Atmosfera u reprezentaciji je odlična, vjerujemo u pobjedu

FENA
Foto: Damir Džumhur/Klix.ba
Foto: Damir Džumhur/Klix.ba
Teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine počela se pripremati za meč posljednjeg, 3. kola Druge grupe Euroafričke zone protiv selekcije Litvanije.

Jedan od najvažnijih mečeva u teniskoj historiji Bosne i Hercegovine igrat će se od 12. do 14. septembra u dvorani ''Ramiz Salčin'' u Sarajevu, a najbolji teniseri BiH danas su odradili svoj prvi zajednički trening.

Selektor BiH Amer Delić odlučio je da će BiH predstavljati Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, dok se litvanski selektor Rimvydas Mugevicius odlučio za Ricardasa Berankisa, Laurynasa Grigelisa,Lukasa Mugeviciusa i Dovydasa Sakinisa.

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur vjeruje da BiH može doći do historijskog plasmana u Prvu grupu Euroafričke zone nošena domaćim navijačima, te odličnom formom i motivacijom bh. tenisera.

"Željni smo igre, borbe i naravno pobjede protiv Litvanaca. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, raspoloženi smo i vjerujem da imamo dobre šanse da slavimo u tom meču. Litvanija ima dva odlična igrača, Berankisa i Grigelisa, tako da sigurno neće biti lako. Ne bi bilo loše da ja igram prvi meč, ali vjerujem da će ko god bude igrao dati svoj maksimum", izjavio je Džumhur Agenciji FENA.

Džumhur ističe da bi pobjeda protiv Litvanije i plasman u Prvu grupu bili od ogromnog značaja za tenis u BiH.

"Pobjeda bi mnogo značila za popularizaciju tenisa u BiH, a predstavljala bi i ogroman korak naprijed za reprezentaciju BiH koja je do prije nekoliko godina igrala u Trećoj grupi. Nakon što smo ušli u Drugu grupu, dva puta smo bili na korak do plasmana u Prvu, ali u tome nismo uspjeli, tako da bi nam svima mnogo značilo ispunjenje tog cilja", objasnio je Džumhur.

Selektor Amer Delić je također veliki optimist uoči meča protiv Litvanaca. Vjeruje da su njegovi teniseri trenutno u boljoj formi i da će uz pomoć sarajevske publike ostvariti zacrtani cilj.

"Danas smo odradili prvi trening i zadovoljan sam kako sve izgleda. Još uvijek se navikavamo na novu podlogu, ali siguran sam da će publika gledati odličan tenis. Imamo veliku šansu i nadam se da će nas ljubitelji tenisa u BiH doći gledati i dati nam svoju podršku", rekao je Delić.

Žrijeb parova i raspored mečeva bit će obavljen 11. septembra.