Kraj sage
190

Donesena konačna odluka o suspenziji Đokovića zbog odbijanja doping testa uoči meča Davis Cupa

E. B.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) je donijela konačnu odluku o suspenziji Novaka Đokovića nakon što je odbio doping test uoči meča Davis Cupa protiv Velike Britanije.
ITIA je odlučila da najbolji teniser svijeta neće biti suspendovan jer nije prekršio antidoping pravila.

Srbijanac nije želio uraditi test uoči meča jer se osoblje Svjetske antidoping agencije (WADA) u njegovoj svlačionici pojavilo sat i po prije početka duela protiv Camerona Norrieja u četvrtfinalu, te je odlučio dati krv i urin nakon duela.

Nije dugo trebalo da krene Hajka na Đokovića. Neki su samo osuđivali njegov potez, dok je bilo i onih koji su tražili suspenziju slavnog tenisera.

Najglasniji među pobornicima da se Đoković suspenduje bio je nekadašnji francuski biciklist Marc Madiot koji je istakao da tokom meča tragovi proizvoda za doping mogu biti eliminisani, te da Đoković mora biti automatski suspendovan kada je odbio doping test uoči meča.

No, iz Međunarodne agencije za integritet tenisa su za L'Equipe objasnili da je Đoković postupio u skladu s pravilima.

"Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrača obavijesti, a onda je on dužan testirati se što je prije moguće. U takmičenjima poput Davis Cupa, igrača se o tome može informirati prije meča, dok se u drugim takmičenjima to uobičajeno radi nakon njega. To je već ustaljena procedura. Igrači imaju pravo odlučiti hoće li se testirati prije meča. Ukoliko ne žele, kontrola će uslijediti nakon meča. Češće se dešava da igrači pristanu na kontrolu pred meč jer su nakon njega umorni i žele biti slobodni nakon njega", pojasnili su iz Međunarodne agencije za integritet tenisa.