Tenis
22

Dominantna Na Li pobijedila Cibulkovu u finalu i osvojila Australian Open

Piše: D. B.
Kinjeskinja Na Li i Slovakinja Dominika Cibulkova odigrale su finale Australian Opena, a pobjednica je bila kineska teniserka rezultatom 2:0 u setovima.
Na Li (Foto: AFP)
Na Li (Foto: AFP)

Na Li je uoči finalnog duela sa Dominikom Cibulkovom prihvatila ulogu favoritkinje rekavši kako se može nositi s tim pritiskom. Na putu do finala je pobijedila Anu Konjuh (Hrv) 6-2 6-0, Belindu Bencic (Švi) 6-0 7-6 (7-5), Lucie Safarovu (Češ) 1-6 7-6 (7-2) 6-3, Ekaterinu Makarovu (Rus) 6-2 6-0 Flaviju Pennettu (Ita) 6-2 6-2 i Eugenie Bouchard (Kan) 6-2 6-4.

CIbulkova je također pokazala dobru igru na ovogodišnjem Australian Openu, a do finala je stigla pobijedivši Francescu Schiavone (Ita) 6-3 6-4, Stefanie Voegele (Švi) 6-0 6-1, Carlu Suarez Navarro (Špa) 6-1 6-0, Mariju Sharapovu (Rus) 3-6 6-4 6-1, Simonu Halep (Rum) 6-3 6-0 i Agnieszku Radwansku (Polj) 6-1 6-2.

Dominika Cibulkova (Foto: AFP)
Dominika Cibulkova (Foto: AFP)

Sjajan prvi set finalnog meča između Na Li i Dominike Cibulkove otišao je u tie break. Tu je Na Li u nekoliko navrata imala priliku osvojiti prvi set, no CIbulkova se uspijevala spasiti. Ipak, Kineskinja je nakon velike borbe osvojila tie break i poslije 70 minuta igre u prvom setu je povela sa 1:0.

U drugom je setu Na Li zaigrala mnogo bolje, pa je nakon osvajanja svog servisa napravila break i tako najavila furiozan set. Agresivnom igrom je nakon 22 minute povela sa 5:0 u gemovima. Cibulkova jednostavno nije imala rješenje za igru fantastične Kineskinje, koja je drugi set nakon novog breaka dobila rezultatom 6:0 i tako osvojila Australian Open. Ovo je njena druga Grand Slam titula u karijeri.

Razočarenje nakon meča Cibulkova nije mogla sakriti, ali se ipak zahvalila svima koji su joj pomogli da dođe do finala.

"Ovo su dvije najbolje nedjelje u mom životu. Veoma sam uzbuđena zbog svega što mi se dogodilo. Počet ću od mog tima, hvala im za podršku, hvala mom dečku, trenerima i roditeljima koji su me pratili od mog početka. Finale je veoma važno i za moju zemlju, ovo je moj omiljeni Grand Slam. Bilo je zaista divno", izjavila je Cibulkova.

Australian Open, finale:

Na Li - Dominika Cibulkova 7:6 (7:3), 6:0.