Pokušava shvatiti tijelo
26

Đoković pokušava biti najbolja verzija sebe: Divim se Nikoli Tesli i učim od svoje djece

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković rekao je da u posljednje vrijeme pokušava shvatiti kako da postane najbolja verzija sebe te je također otkrio da se divi Nikoli Tesli i njegovom načinu života.

Đoković je opet odgovorio na pitanje o pandemiji koronavirusa, s tim da je ovaj put bio znatno umjereniji i rekao je kako on gleda na čitavu situaciju u svijetu među ljudima.

"U ovom trenutku je mnogo neizvjesnosti i straha, nastaje panika i to je nekako normalno ako pratite vijesti i vidite da broj zaraženih raste. Ljudi su u karantinu i znam da se nije lagano suočiti s ovim svim, ali ipak moramo gledati i pozitivnu stranu jer možemo kvalitetno provoditi vrijeme sa porodicom i razmisliti šta bi mogli raditi u budućnosti. Također, i priroda se oporavlja", kazao je Đoković.

Srbijanski teniser je nakon toga istakao da je potcijenjen izazov učenja o sebi i istraživanja kako radi naš um, emocije i tijelo.

"Osjećam da je potcijenjen izazov učenja o sebi, istraživanja kako radi naš um, emocije i tijelo. Kako utječe jedno na drugo, zašto smo ovdje, ko smo mi, šta će biti kad napustimo ova tijela. Ja volim misliti o tome, a ključ je da imamo otvoren um", otkriva Đoković.

Đoković je istakao da mnogo uči od djece kako živjeti u trenutku te na koji način opraštati ljudima kako ne bi imali emotivne blokade koje im ne dozvoljavaju da napreduju.

"Za mene je teniski teren arena gdje sve izlazi na vidjelo, izaziva me hiljadu stvari i shvatam da mnogo moram raditi kako bih došao do svoje idealne verzije. To me motiviše i pokreće, ovaj sport je odlična platforma za mene da napredujem", kazao je Đoković i na kraju dodao:

"Divim se Nikoli Tesli, on je razumio da se treba vraćati sebi i živiti život u harmoniji i to su stvari koje su za njega bile važne. Zbog svega što nam odvraća pažnju mi odlažemo ono neizbježno, a to je da se moramo suočiti s najvećim izazovom - upoznati sebe i biti najbolja svoja verzija", podvukao je Đoković.