Rafael Nadal
0

"Dao sam sve od sebe, ali Roger je bio bolji"

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Iako je izgubio svoje prvo finale u karijeri na ATP Finalsu, najbolji teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, vrlo je zadovoljan svojim londonskim nastupom, a pogotovo ovogodišnjom sezonom.

Švicarac Roger Federer osvojio je svoj peti ATP Finals u karijeri, čime je dostigao učinak Petea Samprasa i Ivana Lendla. U finalu je Federer pobijedio Nadala 6-3, 3-6, 6-1...

"Nadam se, zapravo, siguran sam da nisam pokvario Rafin odlazak na godišnji odmor. Iza njega je sezona kakvu bi sanjao svaki igrač na svijetu", započeo je Federer svoj govor na ceremoniji pobjednika.

"Uspio sam igrati ofanzivno cijeli meč. Poeni nisu bili predugi, što je Nadalu vjerovatno malo smetalo. Jako sam sretan jer sam sezonu okončao sa stilom, igrajući svoj najbolji tenis. Kada još pobijedite Nadala, nakon što je imao ovako veličanstvenu sezonu, onda je moja pobjeda tim značajnija", poentirao je Federer.

"Dao sam sve od sebe u ovom dvoboju, ali nije bilo dovoljno. Roger je bio bolji", kratko i jasno je prokometirao 24-godišnji Nadal, koji je ove sezone osvojio tri Grand Slam naslova u nizu, Roland Garros, Wimbledon i US Open, a s prvim trijumfom karijere u New Yorku je postao najmlađi igrač u Open Eri koji je osvojio sva četiri Grand Slam turnira.

Osim toga, postao je prvi u historiji koji je u istoj sezoni osvojio sva tri Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi, Monte Carlo, Rim i Madrid. Doista teško da je mogao zamisliti bolju sezonu.

Nadal je još jednom naglasio trijumf u Monte Carlu kao prekretnicu...

"Osvojio sam taj turnir nakon 11 mjeseci bez naslova. Kada prođete takvo razdoblje apstinencije i teške trenutke kroz koje sam ja prolazio, tek tada spoznate koliko je teško osvojiti svaki i bilo koji turnir, koliko je teško biti konkurentan za najveće rezultate iz sedmice u sedmicu. Stoga je meni nakon Monta Carla sve bilo puno, puno lakše. Skinuo sam veliki pritisak s leđa, više nisam bio nestrpljiv nakon toga, kad ću napokon osvojiti turnir. Počeo sam tada i puno bolje igrati u nastavku sezone."

Sve u svemu, Nadal je zadovoljan i završnim turnirom sezone u Londonu. Na kraju krajeva, prvi je puta, u četvrtom pokušaju, stigao do finala.

"Ovo je za mene najteža podloga, tvrda dvoranska. Pobijedio sam četvoricu igrača koji su među osam najboljih na svijetu. Mislim da mi se to nikada nije dogodilo u prošlosti na ovoj podlozi. Finale? Izgubio sam od jako dobrog Rogera Federera na njegovoj omiljenoj podlozi. Ipak, osvojio sam set. I to je nešto", zaključio je Nadal.