Tenis
0

Damir Džumhur: U 2014. je cilj približiti se svjetskom top 100

Piše: N. Jamaković
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najbolji bh. teniser prema ATP listi Damir Džumhur obilježio je ovu godinu tako što je postao drugi bh. igrač koji je uspio ući u svjetskih top 200, odnosno ostvario najbolji renking karijere zauzevši 187. mjesto na ATP listi.

Iako je zbog povrede pauzirao u prvom dijelu sezone, što ga je spriječilo da nastupi u kvalifikacijama Roland Garrosa i Wimbledona, Damir je uspio nastupiti na preostala dva Grand Slama (Australija, US Open). U ovoj je godini osvojio ukupno 272 poena, odigravši dva finala na Challenger touru sa tri osvojene titule na ITF Futures turnirima. Ukupan omjer singl pobjeda i poraza u sezoni mu je bio 53:25. Za Davis Cup reprezentaciju BiH imao je omjer od dvije pobjede i jednog poraza.

"Iako smo pred početak ove sezone imali cilj da Damir na kraju 2013. bude plasiran oko 150. mjesta, ipak smo zadovoljni ostvarenim rezultatom. Dva su opravdana razloga što Damir nije ostvario zacrtani cilj, a to je činjenica da je nakon nastupa za Davis Cup reprezentaciju BiH u Mostaru završio u bolnici sa dvije infuzije, te nedavna operacija devijacije nosa, što mu je onemogućilo nastup na nekoliko turnira", kazao je na konferenciji za medije Damirov otac i trener Nersid Džumhur.

Fizička i psihološka prednost

Damir je istakao da je operaciju morao obaviti jer je imao manji protok kisika u pluća, te da se poslije operativnog zahvata dobro osjeća i oporavlja.

"Sigurno je da će mi puno značiti to što sam riješio ovaj problem, što mi osim fizičke donosi i psihološku prednost. Već u srijedu idem u Rim gdje ću potom u narednih 10 dana završiti pripreme, a onda slijedi nastup u Brisbaneu krajem decembra, te u januaru Australian Open. U 2014. bit ću posebno fokusiran na igranje Roland Garrosa, prvi put u profesionalnoj karijeri, te nastupe na preostala tri Grand Slama. U planu mi je da odigram i što više ATP turnira sljedeće sezone, te da se što više približim svjetskom top 100", rekao je Damir.

Njegov menadžer Nedim Vilogorac je istakao kako teniseri u top 100 imaju u prosjeku 28 godina, te da treba imati i strpljenja za veliki rezultat, s obzirom na to da Damir ima 21 godinu.

Na konferenciji za medije je istaknuto i kako će Damir Džumhur zajedno sa svojim klubom TK BH Telecom Classic uz podršku sponzora organizovati sate tenisa za djecu iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

Cilj je da ova saradnja između Damirovog kluba i Zavoda Mjedenica bude dugoročnog karaktera i to s ciljem pružanja nečeg novog ovom Zavodu, koji je posvećen djeci sa posebnim potrebama. Akcija će krenuti već početkom naredne godine, a prema riječima Nersida Džumhura, planirano je da se osiguraju dva termina sedmično za djecu iz Zavoda, kao i učešće i prisustvo na teniskim manifestacijama u Sarajevu.

Višestruki značaj za djecu

"Već sada vam mogu dati informaciju da će Davis Cup reprezentacija svoj meč protiv Grčke igrati u Sarajevu, najvjerovatnije u dvorani na Mojmilu, a tu je i tradicionalni ATP Challenger u Sarajevu, te ćemo osigurati , između ostalog, da djeca dobiju ulaznice i budu na tim mečevima, odnosno da uzmu učešća u tim manifestacijama. Također, u vrijeme kada je Damir u Sarajevu organizovat ćemo posebno druženje sa djecom iz Mjedenice", rekao je Nersid Džumhur.

Direktor Zavoda Mirsad Asimović iskoristio je priliku da zahvali Damiru na ovom gestu, ističući kako je on sam došao u Zavod želeći pružiti pomoć ovoj djeci.

"Za našu djecu ova će akcija imati višestruki značaj, jer će im puno značiti i u edukativnom, ali i u socijalnom smislu. Da ne govorim o tome kakvo će im iskustvo donijeti i koliko će im značiti prisustvo na teniskim mečevima u Sarajevu", rekao je Asimović.