Tenis
0

Damir Džumhur dobija pozivnicu za ATP turnir u Barceloni

Piše: J. H.
Damir Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Damir Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur učestvovat će na turniru ATP World 500 u Barceloni zahvaljujući pozivnici organizatora, ali i pomoći Juana Marije Tintorea, počasnog predsjednika RTC Barcelona 1899.

Tintore je u više navrata potvrdio da je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine zbog čega je u augustu 2010. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

U proteklih nekoliko godina u glavni grad BiH doveo je nekoliko značajnih ličnosti među kojima su Pasqual Maragall i Xavier Trias, bivši i sadašnji gradonačelnici Barcelone, Juan Antonio Samaranch, bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i Joan Laporta, bivši predsjednik FC Barcelone.

Ovaj put Tintore se pobrinuo da Damir Džumhur, najbolji bh. teniser, nastupi na ATP World Tour 500 koji se u aprilu održava u prijestolnici Katalonije.

Juan Maria Tintore
Juan Maria Tintore
Haris Kafedžić, predsjednik Teniskog kluba TenisPro iz Sarajeva, kaže da Teniski klub RTC Barcelona 1899. od 1997. godine pomaže mladim teniserima u BiH među kojima je bio i Džumhur.

"Damir je tokom teniskog odrastanja nekoliko mjeseci boravio u tom teniskom klubu, najboljem u Evropi a vjerovatno i svijetu u kojem su ponikli Rafael Nadal, Carlos Moya, David Ferrer i još neki značajni španski teniseri. Nakon zadnjih rezultata na Australian Openu, Tintore je razgovarao sa Xavierom Triasom, gradonačelnikom Barcelone, koji su uz Banku Sabadell glavni sponzori turnira. Njih dvojica su razgovarali o tome da se Damiru omogući da igra na tom turniru i mislim da će organizatori donijeti odluku i pozvati Damira koji će biti u žrijebu sa Nadalom i Ferrerom koji su glavne zvijezde turnira", kaže Kafedžić za portal Klix.ba.

Prvi reket svijeta je turnir u Barceloni osvajao osam puta i ovogodišnji nagradni fond iznosi više od dva miliona maraka.

Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone
Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone

Kafedžić kaže da bi za Džumhura učešće na ovom turniru bio veliki korak u karijeri i prilika da popravi svoj plasman na ATP listi na kojoj trenutno zauzima 144. poziciju.

"Potvrda o učešću na turniru trebala bi doći ove sedmice. Tintore je veliko tenisko ime u Španiji, uvijek je pomagao Sarajevu i igračima u ovom gradu, posebno meni. Drago mi je što se odlučio na ovakav korak i što je u meni prepoznao dobrog igrača i velikog talenta. Hvala Harisu Kafedžiću i Tintoreu na svemu ovome i nadam se da ću se odužiti na najbolji mogući način", kazao je Džumhur za Klix.ba.

Na osnovu pozivnice, Džumhur će preskočiti kvalifikacije i odmah ući u glavni dio turnira što je velika prednost.