Odjeci finala
149

Čilić i svjetske teniske legende se obrušile na organizatore Australian Opena

Klix.ba
Marin Čilić (Foto: EPA-EFE)
Marin Čilić (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski teniser Marin Čilić nije bio konsultovan u vezi odluke organizatora Australian Opena da se nad Rod Laver Arenom navuče krov prilikom današnjeg finalnog meča s Rogerom Federerom.

Naime, u Melbourne je u vrijeme početka meča bilo 38 stepeni Celzijusa i Federer se za meč zagrijavao u dvoranskim uslovima, dok se Hrvat pripremao napolju.

"Da li bi bilo drugačije na otvorenom? Vjerujem da bi. Bilo mi je teško da se prilagodim, posebno u početku, jer je bilo bitno hladnije nego što sam očekivao i u odnosu na uslove u kojima sam se zagrijavao. Najavili su nam da bi se meč mogao igrati u dvorani, ali nisam želio da mijenjam svoju rutinu. Tokom turnira sam se uvijek zagrijavao i trenirao na istom terenu. Nisu me pitali za mišljenje oko krova, a nisam želio da se raspravljam oko toga. Nisam želio nikakve negativne misli. To mi se činilo besmislenim. U načelu, nemam ništa protiv zatvorenog krova, ali nisam osjetio takve uslove ove godine i zato sam loše počeo meč, izgubio prva dva servisa i onda stalno lovio zaostatak", izjavio je Čilić.

Osim Čilića, i legende svjetskog tenisa smatraju da uslovi nisu bili fer, što naravno ne umanjuje uspjeh Federera, koji je danas osvojio 20. Grand Slam trofej te se učvrstio na teniskom vrhu.

"Jedan finalista se zagrijavao na otvorenom, a drugi pod krovom. Pogrešno je da se igra sa zatvorenim krovom, jer ovo nije dvoranski turnir", jasan je bio nekadašnji britanski teniser Greg Rusedski, dok je legendarni Australijanac Pat Cash istakao da je "Federer trljao ruke kada je saznao da će se igrati u zatvorenom."