Pravljen osam mjeseci
9

Centralni teren na Roland Garrosu dobio krov koji se zatvara za 15 minuta

DP
Foto: twitter/rolandgarros
Foto: twitter/rolandgarros
Poslije US Opena, Wimbledona i Australian Opena, i mečevi na Roland Garrosu moći će se igrati po kiši.

Fokus teniskih Grand Slamova polako se iz Australije seli u Francusku, a Roland Garros će ove godine imati i jednu novinu.

Otvoreno prvenstvo Francuske jedno je od najstarijih i najvećih tamkičenja na svijetu, a došao je dan kada će teren s čuvenom pariskom zemljom dobiti i pokretni krov, piše CNN.

Ova građevinska novina pokrivat će glavni teren stadiona Philippe-Chatrier, u želji organizatora da se barem oni najvažniji mečevi mogu igrati i po kišnim uvjetima, bez odgađanja.

Pokretni krov, kojem će otprilike biti potrebno 15 minuta kako bi se zatvorio, sastoji se od 11 pojedinačnih rešetki, a svaka je teška 330 tona. Čitavih osam mjeseci trajala je izgradnja, kažu organizatori. Pojedinačne komponente izrađene su u radionicama u blizini Venecije tokom posljednje dvije godine i ukupno će obuhvatiti površinu od jednog hektara.

Francuska će tako postati i posljednja zemlja domaćin Grand Slama koja je svoj najveći teniski stadion modernizovala i postavila krov, nakon što su to već učinili Australija, Engleska i SAD.

Nadal pokušava stići Federera i novi rekord

Novi krov proći će kroz mnogobrojne testove prije nego što počne ovogodišnji turnir u Parizu 24. maja.

Kralj zemljane podloge Rafael Nadal pokušat će povećati svoj rekord i osvojiti 13. Roland Garros, ali će se suočiti s ozbiljnom konkurencijom. Obojica finalista iz Melbournea, Novak Đoković i Dominic Thiem nalaze se u odličnoj formi i mogli bi Nadalu predstavljati ozbiljnu prijetnju.

Upravo su Thiem i Đoković prethodne godine bili sudionici polufinala Roland Garrosa, a Srbin se osim s Thiemom borio i s jakim naletima vjetra s kojima se Austrijanac nekako uspijevao izboriti i na kraju se kvalificirati u finale. Ovakvi vjetroviti ili kišni scenariji više neće biti mogući, na radost prvog tenisera svijeta - barem ne na stadionu Philippe-Chatrier.

Još jedan osvojeni Grand Slam Nadala izjednačio bi ga na prvom mjestu ove liste s Rogerom Federerom, koji za sada ima 20 osvojenih Grand Slamova, jedan više od Nadala.