Predsjednik UEFA-e
0

Čeferin nazvao kriminalcima navijače Dinama koji su uhapšeni u Atini: Političari se moraju izboriti s huliganima

E. B.
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je okarakterisao navijače zagrebačkog Dinama koji su napravili velike incidente na ulicama Atine u kojima je ubijen navijač AEK-a huliganima i idiotima, te je poručio kako se sve evropske države moraju uključiti u borbu protiv huligana.

Čeferin je u velikom intervjuu za N1 Slovenija govorio o brojnim temama, a jedna od njih je bila kako iskorijeniti huliganizam sa stadiona.

Slovenac je, govoreći o incidentu koji su Bad Blue Boysi napravili u Atini, pojasnio zašto UEFA nije izbacila Dinamo iz evropskih takmičenja, što su zatražili iz AEK-a.

"Dogodila se tragedija, ali nismo željeli kazniti Dinamo jer tamo niko nije ni znao da je ova grupa navijača otputovala u Atinu. To su kriminalci i idioti koji su se organizovali, otišli u Atinu dva dana prije utakmice i napravili to što su napravili. Bi li zaista bilo ispravno kazniti klub i 99,9 posto normalnih navijača zbog nekoliko idiota koji su sada u zatvoru? Mislim da je odluka da se navijačima Dinama ove sezone zabrane sva gostovanja ispravna", rekao je Čeferin o incidentu u kojem je uhapšeno više od sto hilugana Dinama uoči meča s AEK-om.

Čeferin je istakao i da sve evropske vlade moraju dati svoj doprinos kako bi se huliganizam suzbio s nogometnih stadiona.

"Jasno nam je svima da su navijači u pojedinim zemljama politički veoma jaki. Ima ih mnogo, te samim tim su veliki dio biračkog tijela, mogu organizovati proteste... Ako se vlasti ne mogu obračunati sa njima, mi ćemo morati biti prisiljeni prazniti stadione nekih klubova i reprezentacija. I to će se morati desiti u bliskoj budućnosti. A kada 99 posto normalnih navijača ne bude moglo gledati utakmicu zbog toga, mislim da će pritisak javnosti ipak natjerati političare da poduzmu nešto. Većina ljudi nisu rasisti, nacisti i huligani, ali su takvi najglasniji", rekao je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e je istakao kako se i dalje zalaže za salary cap u evropskim ligama, no da je to trenutno nemoguće uvesti zbog propisa Evropske unije.

Također, Čeferin je poručio kako vjeruje da će projekat dovođenja velikih imena u Saudijsku Arabiju ubrzo propasti, te da ne postoji šansa da saudijski klubovi zaigraju u eurokupovima.