Davis Cup u Zenici
167

Brkić i Bašić donijeli vodstvo Bosni i Hercegovini protiv Južnoafričke Republike

F. Z.
Davis Cup u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Davis Cup u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Prvi meč drugog dana play-offa Prve svjetske grupe Davis Cupa danas su u Zenici u dublu odigrali Tomislav Brkić i Mirza Bašić protiv Ravena Klaasena i Ruana Roelofsea, a pobjedu su odnijeli naši teniseri rezultatom 2:0, po setovima 7:6 (4) i 6:3.

Naša reprezentacija tako je ponovo došla do vodstva rezultatom 2:1 protiv Južnoafričke Republike i potreban joj je jedan bod u preostala dva meča za pobjedu.

Već u prvom gemu prvog seta naš dubl je morao spasiti dvije break lopte. Uspjeli su u toj namjeri Bašić i Brkić, a potom su u osmom gemu imali tri vezane break prilike. Spasili su Južnoafrikanci sve tri i do tie-breaka više nismo vidjeli niti jednu break priliku.

U tie-breaku Brkić i Bašić su tokom prvih šest poena zadržali svoj servis, napravili dva mini breaka i poveli rezultatom 5:1. Prednost su zadržali do kraja i tie-break riješili u svoju korist rezultatom 7:4.

U drugom setu Bašić i Brkić napravili su break u trećem gemu, a potom su Klaasen i Roelofse uzvratili i izjednačili na 2:2. Već u narednom gemu naši teniseri prave novi break, a potom su ga uspjeli i potvrditi i povesti s 4:2. Do kraja drugog seta zadržali su break prednosti i slavili 6:3.

Damir Džumhur će danas igrati protiv Lloyda Harrisa, a ukoliko Južnoafrička Republika izjednači odlučujući duel trebali bi igrati Mirza Bašić i Ruan Roelofse. Džumhur je jučer savladao Roelofsea, dok je Harris bio bolji od Bašića.