Brojke sve govore
13

Bivša šampionka Wimbledona: Da je Amerikanac, Đoković bi imao statuu u svakom gradu

S. G.
Nekadašnja prvakinja Wibledona, Francuskinja Marion Bartoli, iznijela je svoje mišljenje o nepopularnoj tvrdnji o tome kako je Novak Đoković najveći teniser ikada.
Statistika je kristalno jasna i ona nam jasno govori da je Novak Đoković najuspješniji teniser svih vremena. Rekordna 24 Grand slama najbolji su dokaz te tvrdnje.

Međutim, ako gledamo popularnost ispred njega su njegova oba najveća konkurenta, Rafael Nadal i Roger Federer.

Bivša francuska teniserka Marion Bartoli koja radi kao teniski analitičar, u emisiji na "RMC" bavila se upravo ovom temom.

"Dobro znamo da je Novak Amerikanac, sa 24 Grand slama, 39 Mastersa, šest Završnih turnira, rekordom u broju sedmica na prvom mestu, onaj koji je igrao najviše finala Grand slamova, on bi imao statuu u svakom gradu. Nije ovo samo zato što je Srbijanac. To je veoma mala zemlja koja ima izuzetno burnu noviju historiju", rekla je Bartoli. Francuskinja je nastavila laskavo da govori o Novaku.

"To je igrač koji je prošle godine dospio na naslovne strane zbog apsolutno nevjerovatnog događaja. Otišlo se dalje od sportskih strana. Da igrač koji je osvojio najviše titula bude izbačen iz zemlje i prije odlaska bio u pritvor, stavili biste ga u Netflix seriju, ne bismo vjerovali", dodaje.

Bartoli smatra da Đoković po rezultatima definitivno može da se mjeri sa najvećim sportistima ikada, poput Muhameda Alija i Michaela Jordana.

"Može li da uđe u debate zbog rezultata i činjenice da je pobjeđivao u tri različite decenije? Da, ali ne u smislu popularnosti", kaže Francuskinja.

Marion Bartoli je karijeru okončala prije deset godina, a može se pohvaliti osvojenim Wimbledonom 2013. godine.