Davis Cup
17

BiH i JAR u Zenici očekuju pravi teniski spektakl: Džumhur i ekipa optimisti pred mečeve

E. M.
Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine i Južnoafričke Republike u Zenici su danas održale konferenciju za novinare pred predstojeći meč, a složili su se da očekuju dobre mečeve s mnogo dugih lopti i mnogo trčanja.

Kapiten Južnoafričke Republike Marcos Ondruska je kazao kako u Zenici imaju idealne uvjete za treniranje te da su svi igrači spremni za mečeve.

"Jučer smo imali prve treninge i svaki dan smo sve bolji. Mislim da je podloga dobra, spora, tako da će ovog vikenda u Zenici biti jedan dobar, nevjerovatan tenis. Obje strane će se boriti za pobjedu, svi imaju dobre prilike. Pokazat ćemo se u najboljem svjetlu, ali isto očekujemo i od gostujuće ekipe", kazao je Ondruska.

Naša ekipa predvođena selektorom Zoranom Zrnićem u punom je sastavu za meč protiv Južnoafričke Republike. Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić na današnjoj konferenciji za novinare su poručili da se osjećaju dobro s obzirom na to da je teret raspoređen na sve igrače jednako te da naš tim ponovo ima kapitena.

"Čast mi je što sam dio ovog tima koji čine dobre osobe, a nakon toga definitivno i dobri teniseri. Svi su se javili na početak priprema, pa čak i dan ranije, što govori dovoljno o njihovom odnosu prema reprezentaciji. Imamo dobre uslove i dovoljno vremena da sačekamo mečeve u što boljoj formi. Atmosfera je dobra i mislim da svi mi koji radimo oko reprezentacije moramo dati podršku i da pobijedimo u subotu", kazao je Zrnić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je kako su naše najbolje šanse u dubl mečevima, ali da imamo i igrače za singl mečeve.

"Dobro je što su svi u dobroj formi i što imamo nekoliko kombinacija za dubl. Kada se gleda ranking, možda jesu blagi favoriti, ali ko god dođe u Zenicu, kada smo mi zdravi i spremni, zna da se mi pitamo", dodao je Zrnić.

Naš najbolji teniser Damir Džumhur je kazao da su zadovoljni podlogom i uslovima u Zenici te da će dati sve od sebe u mečevima protiv JAR.

"Mogu za svakog da kažem da će dati sve od sebe i odigrati što je bolje moguće. Po rankingu su možda blagi favoriti, ali ne bih nam davao preveliku prednost, možda je lakše igrati tako. U suštini, podloga jeste takva da će biti dugih poena, dostra trčanja ili nadmetanja. Rekao bih da to možda malo više odgovara nama. Znam da njihov prvi igrač voli brže podloge, dobro servira i sigurno je da će sporija podloga nama pasati. Bit će dugih poena, kvalitetnog tenisa, loptice su sporije i svi mečevi će biti kvalitetni", kazao je Džumhur.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mirza Bašić je u obraćanju medijima kazao da nikada nije igrao s nekim od igrača iz JAR, ali da je uvjeren da će, ko god bude igrao, pružiti dobar otpor. Brkić smatra da je puno lakše igrati s kapitenom.

"Pričali smo poslije onog susreta kada nismo bili u punom sastavu da se pronađe način, posebno po pitanju selektora. Bilo je teško biti igrač selektor, sjediti i igrati. U ovih nekoliko dana Zrnić nam je dosta olakšao, tako da mislim da sada imamo fokus samo na tenis i mečeve u petak i subotu", kazao je Brkić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mladi teniser Nerman Fatić je u kratkom obraćanju rekao da je čast igrati za reprezentaciju te da se svi nadaju pozitivnom ishodu kojem će sigurno svojom podrškom doprinijeti i publika.

Žrijeb parova bit će obavljen u četvrtak u 12:30 sati, a prvi mečevi igraju se u petak od 15 sati, dok je početak mečeva planiran za subotu u 13 sati.