Za ulazak u Top 16
9

BiH gubi od Švedske u najvažnijem meču: Bašić posustao, nada su Džumhur i dublovi

D. P.
Davis Cup reprezentacija BiH (Foto: Teniski savez BiH)
Davis Cup reprezentacija BiH (Foto: Teniski savez BiH)
Davis Cup reprezentacija Švedske povela je protiv Bosne i Hercegovine rezultatom 1:0 nakon što je Mikael Ymer savladao Mirzu Bašića rezultatom 2:0, po setovima 6:4 i 7:5.

Švedska i BiH igraju veliki duel za ulazak u grupnu fazu Davis Cupa u kojoj učestvuje 16 najboljih selekcija na svijetu. To je za našu zemlju historijska šansa da ostvarimo najbolji rezultat ikada.

No, dvoboj u Stockholmu nije dobro počeo po našu zemlju. Bašić je dao sve od sebe i imao dobru igru u prvom setu, stvarao je pritisak na servis rivala, ali je na kraju izgubio i Švedska je osvojila prvi od potrebna tri boda za ukupnu pobjedu.

Ymer je u prvom setu napravio break u posljednjem gemu, pri vodstvu 5:4 kada je Bašić servirao za ostanak u gemu., Iskoristio je drugu break i set-loptu i poveo.

Drugi set imao je naznake preokreta. Oduzeo je Ymer našem teniseru servis u drugom gemu, izgubio ga, a onda ponovo napravio break i dobio meč rezultatom 6:4 i 7:5.

Tako je Švedska povela rezultatom 1:0 u duelu koji se igra na tri pobjede. Slijedi duel Damira Džumhura i drugog brata Ymer, Eliasa. Meč bi trebao početi oko 19 sati.

Sutra su na rasporedu dueli u dublu te preostala dva singla. Nadamo se da će naši teniseri napraviti preokret protiv Švedske i ostvariti historijiski rezultat.