Tenis
147

Bh. teniseri protiv Zimbabvea u 1. kolu Davis Cupa

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muška teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine od 6. do 8. marta u Harareu protiv domaće selekcije Zimbabvea igra meč 1. kola Druge grupe Euro-afričke zone.

U izboru selektora Amera Delića boje našeg tima branit će Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić.

Naš najbolje rangirani igrač Damir Džumhur (87) na današnjoj pres-konferenciji kazao je da će svi igrači pružiti maksimum u svakom meču.

"Protiv Zimbabvea neće biti lagano kao što mnogi očekuju. Ipak, nadam se da ćemo se vratiti s pobjedom i da ove godine možemo napraviti iskorak dalje. Sigurno je da će za to biti potrebno da svi budemo sto posto spremni", kazao je Džumhur.

U osvrtu na ekipu Zimbabvea, Džumhur je kazao da poznaje njhovog prvog igrača Takanyja Garangangu, koji je "posljednjih godina pravio dobre rezultate na Challenger turnirima".

"Rangiran je oko 250. mjesta, što znači da je prilično dobar igrač. Imao sam priliku da igram s njim prije dvije godine, pobijedio sam, ali to ne mora ništa da znači. Istina da imamo dobre igrače i da smo i Mirza i ja u dobroj formi, ali treba biti oprezan", dodao je Džumhur.

Po riječima direktora Teniskog saveza BiH Senada Hadžimešića, ovo će biti četvrti pokušaj bh. tima da uđe u Prvu grupu Euro-afričke zone, a najbliže je bio prošle sezone.

"Znamo da će momci učiniti sve da se plasiraju u Prvu grupu, što bi bio historijski uspjeh za naš tenis. Momci igraju dobro, sve su bolji i bolji. Ovo je treći put da ovaj tim igra zajedno. To je ekipa koja je standardna na čelu sa selektorom Delićem, koji je dobro i korektno posložio tim", kazao je Hadžimešić.

Bh. reprezentacija u Harare putuje u subotu, kako bi imala dovoljno vremena da se prilagodi svim uvjetima koji će ih dočekati u Harareu, koji se nalazi na nadmorskoj visini 1.500 m.

Ukoliko prođu prvu prepreku, bh. teniseri bi u 2. kolu igrali s boljom ekipom iz meča Mađarska - Moldavija.

Mečevi 2. kola na rasporedu su od 17. do 19. jula, a 3. kola od 18. do 20. septembra.