Tenis
0

"Bh Telecom Indoors": Turnir prevazišao očekivanja

FENA
Teniski Challenger turnir "BH Telecom Indoors - Sarajevo 2008.", koji se šesti put održava u Olimpijskoj dvorani "Zetra", u organizacionom smislu, te po uspjesima bh. tenisera, prevazišao je sva očekivanja, istaknuto je danas na pres-konferenciji organizatora i učesnika turnira.

Prvi put na ovom turniru je zabilježeno da jedan bh. teniser prođe u 2. kolo glavnog turnira, što je ostvario Aldin Šetkić. Isti uspjeh u dublu ostvarili su Ismar Gorčić i Zlatan Kadrić. Najveća nada bh. tenisa, 17-godišnji Mirza Bašić, iako je eliminiran u 1. kolu, na najbolji način se predstavio sarajevskoj publici, dok su zapažene nastupe u kvalifikacijama ostvarili Damir Džumhur, Jasmin Ademović i Nino Hasandedić.

"Veoma smo zadovoljni organizacijom i svim onim što se na ovom turniru dešava, naročito kvalitetom prikazanog tenisa. U naredna tri dana očekujemo još veći broj gledalaca, naročito u subotu i nedjelju kada su na programu polufinala i finale", kazao je Emir Hadžihafizbegović, predsjednik Organizacionog odbora i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Važna vijest za buduću organizaciju ovog turnira došla je prije dva dana iz Zagreba, prema kojoj je tamošnje Gradsko poglavarstvo zajedno s Organizacionim odborom teniskog "Zagreb Indoors" turnira odlučilo da Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo donira tri nove teniske ATP podloge.

"Podloge će sigurno biti značajne ne samo za razvoj teniskog sporta u KS-u već i za buduću organizaciju ovog turnira. Više nećemo imati probleme sa sofisticiranom podlogom na kojoj se igraju svjetski turniri", kazao je ministar sporta i kulture KS-a.

Povoljne ocjene o dosadašnjem toku turnira izrekli su ATP supervizor - Norvežanin Michael Willems i učesnik turnira - hrvatski Davis cup reprezentativac Lovro Zovko.

U današnjem popodnevnom programu nastupit će sva trojica bh. tenisera.

U 18.30 sati Aldin Šetkić će u 2. kolu igrati protiv Austrijanca Alexandera Peyje, a zatim je na porogramu meč parova u kojem će Gorčić i Kadrić igrati protiv Johana Brunstorma (Švedska) i Frederika Nielsena (Danska).