Turnir u Sofiji
428

Bašić protiv Copila za svoju prvu ATP titulu u karijeri

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić igra svoje prvo ATP finale u karijeri, a na putu između njega i prve ATP titule u karijeri stoji rumunski teniser Marius Copil. Okršaj između Bašića i Copila počinje danas u 16:00 sati.

Bašić (129. ATP) je u polufinalu ostvario najveću pobjedu u karijeri savladavši velikog Stana Wawrinku (15. ATP) rezultatom 2:0 u setovima.

Iako je Copil po rejtingu mnogo slabiji od švicarskog tenisera Wawrinke, eventualna pobjeda protiv rumunskog tenisera za Bašića bi bila još veća, jer bi mu donijela prvu ATP titulu u karijeri.

Naš teniser je na putu do finala na ATP 250 turniru u Sofiji, pored Wawrinke, savladao Alexandera Lazova (495. ATP) iz Bugarske i bh. tenisera Tomislava Brkića (239. ATP) u kvalifikacijama te Floriana Mayera (72. ATP) iz Njemačke, Philippa Kohlschreibera (35. ATP) iz Njemačke i Maximiliana Merterera (82. ATP) koji dolazi također iz Njemačke. Protiv Nijemaca, kao i protiv Wawrinke, igrao je u glavnoj fazi turnira u Sofiji.

Copil (93. ATP) je u glavnoj fazi turnira pobijedio Robina Haasea (42. ATP) iz Holandije, Blaža Kavčića (111. ATP) iz Slovenije, Gillesa Mullera (28. ATP) iz Luksemburga i Jozefa Kovalika (187. ATP) iz Slovačke.

Samim plasmanom u polufinale Bašić je osigurao renking karijere, a pobjedom protiv Wawrinke u polufinalu zacementirao je svoje mjesto među najboljih 100 tenisera svijeta. Eventualna pobjeda protiv Copila može mu donijeti čak 76. mjesto na ATP rang-listi što bi bio ogroman uspjeh za 26-godišnjeg bh. tenisera.

Ipak, bez obzira na ishod današnjeg meča, Sofija će ostati u posebnom sjećanju za Bašića, jer je u ovom gradu ostvario najveću pobjedu karijere te stigao do svog prvog ATP finala u karijeri. A put je počeo u kvalifikacijama! Njegov uspjeh na ovom turniru već je premašio sva očekivanja.