Tenis
34

Bašić i Šetkić za Klix.ba: Džumhurov uspjeh je dodatni motiv

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Aldin Šetkić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Davis Cup reprezentacija BiH u petak i subotu igra mečeve protiv reprezentacije Grčke u okviru prvog kola druge grupe. Boje naše zemlje branit će Aldin Šetkić, Tomislav Brkić, Mirza Bašić i Damir Džumhur.

Nakon Džumhurovog velikog uspjeha na Australian Openu, tenis je u BiH ponovo postao popularan sport. Svjesni su toga i u bh. Davis Cup reprezentaciji u kojoj očekuju da će dvorana "Ramiz Salčin" biti puna u petak i subotu kada naši najbolji teniseri igraju veoma važne mečeve.

Nakon nekoliko godina odsustva, među reprezentativcima je i Mirza Bašić, trenutno 236. teniser svijeta.

"Drago mi je da sam ponovo u reprezentaciji nakon dužeg perioda. Jučer smo odradili prvi trening, osjećam se super, atmosfera je odlična i sve protiče u najboljem redu", kaže Bašić za Klix.ba.

Iako je BiH favorit protiv Grčke, naš sagovornik kaže da će u mečeve ući sa velikim respektom prema protivnicima.

"Imaju dobar tim, ali mislim da imamo realne šanse da prođemo dalje", kaže 22-godišnji Sarajlija. O Džumhurovom upjehu na Australian Openu kaže da je dodatni motiv za sve bh. tenisere.

Sličnog mišljenja je i Aldin Šetkić, bh. teniser koji trenutno zauzima 294. poziciju na ATP ljestvici.

"Drago nam je što igramo pred domaćom publikom protiv jedne solidne reprezentacije. Iskustvo novog selektora Amera Delića će nam puno pomoći i vjerujem da ćemo pobijediti Grčku", kaže Šetkić.

Ukoliko bh. Davis Cup reprezentacija savlada Grčku, u drugom kolu će najvjerovatnije igrati protiv Finske koja u svojim redovima ima Jarkku Nieminena, 36. tenisera svijeta.

"Moramo dati sve od sebe i imati sreće da uđemo u prvu grupu. Ali, nemamo šta izgubiti, moramo vjerovati u sebe", kaže Šetkić.

Žrijeb parova meča između Grčke i BiH bit će održan u četvrtak kad će bh. teniseri saznati imena svojih protivnika.

Grci su najavili da u Sarajevo dolaze sa Theodorosom Angelinosom (256), Alexandrosom Jakupovićem (519), Markosom Kalovelonisem (691) i Charalamposom Kapogiannisem (964).