Ispustio vodstvo
33

Bašić dozvolio veliki preokret Jaziriju, Tunis poravnao u okršaju Davis Cupa

E. B.
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je prvi poraz u play-offu protiv Tunisa nakon što je Mirza Bašić poražen od Maleka Jazirija. Tunižanin je slavio rezultatom 2:1, po setovima 5:7, 7:5 i 6:3.
Nakon što je Damir Džumhur pobjedom nad Moezom Echarguijem (2:1) donio prvi bod našoj selekciji, danas je Mirza Bašić propustio udvostručiti vodstvo naše reprezentacije i to nakon nevjerovatnog preokreta.

Bašić (ATP 215.) je protiv najboljeg tuniskog tenisera (ATP 301.) imao vodstvo od seta i 4:1 u drugom dijelu igre, ali to nije bilo dovoljno.

Pri vodstvu 4:1 Bašić je potpuno stao. Jaziri je preokrenuo drugi set i na kraju važio za velikog favorita u trećem dijelu igre nakon što je psihološki "pao". Tunižanin je iskoristio pozitivan momentum i poravnao je ukupan rezultat u meču Davis Cupa.

Novu priliku za vodstvo reprezentacija BiH imat će u dublu kada Bašić i Tomislav Brkić igraju protiv Echarguija i Jazirija. Nakon meča u dublovima, uslijedit će dodatna dva meča singlova nakon kojih će biti poznat pobjednik okršaja BiH i Tunisa.

Podsjetimo, pobjedom u meču protiv Tunisa reprezentacija Bosne i Hercegovine bi osigurala opstanak u Prvoj svjetskoj grupi te bi nastavila put prema kvalifikacijama za finalni turnir najboljih osamnaest reprezentacija svijeta.