Tenis
0

Azarenka upisala prvi poraz sezone, Haas i dalje nezaustavljiv

Totalsport
Viktorija Azarenka (Foto: AFP)
Viktorija Azarenka (Foto: AFP)
Od danas nema više neporažene teniserke u aktuelnoj sezoni na WTA Touru. Treća igračica svijeta Viktorija Azarenka upisala je prvi poraz u 2013. godini u 2. kolu turnira u Madridu.

Nepostavljena Ruskinja Ekaterina Makarova upisala je drugu pobjedu karijere protiv Bjeloruskinje u petom međusobnom susretu na WTA Touru. Nakon sat i 53 minute igre bilo je 1-6, 6-2, 6-3 za 24-godišnju Ruskinju, koja je u drugom i trećem setu u potpunosti "razoružala" bivšu broj jedan.

Činilo se nakon prvog seta da Azarenka sigurno plovi prema 3. kolu Premier Mandatory turnira u Madridu na crvenoj zemlji, no tada se događa veliki preokret. Makarova počinje postizati winnere, a Azarenka gotovo svaku drugu loptu izbacuje iz terena. Do kraja seta Ruskinja je u dva navrata oduzela početni udarac Azarenki, dok je svoj dva puta spasila.

U trećem je setu Azarenka povela s 2-0 i 3-1, no do kraja je ostala bez ijednog gema! Tim je porazom prekinuta serija nepobjedivosti Bjeloruskinje ove sezone (17 mečeva) i to na turniru na kojem je branila prošlosezonsko finale.

I teniseri također igraju u Madridu, a od do sada okončanih mečeva spomenimo pobjedu prošlosezonskog finaliste Tomaša Berdycha, koji je u 2. kolu sa 6-7(3), 6-3, 6-2 bio bolji od poljskog "diva" Jerzyja Janowicza. Sjajnu formu potvrdio je njemački veteran Tommy Haas (35), koji je sa 6-3, 7-5 svladao imenjaka Robreda, također u 2. kolu turnira. Podsjetimo, Haas je prošle sedmice osvojio naslov u Minhenu čime je postao najstariji aktivni teniser s ATP titulom.

ATP Madrid, 2. kolo:

Berdych (6) - Janowicz 6-7(3), 6-3, 6-2 Haas (13) - Robredo 6-3, 7-5

Nishikori (14) - Troicki 7-5, 6-2

WTA Madrid, 2. kolo:

Makarova - Azarenka (3) 1-6, 6-2, 6-3 Lepchenko - Georges, bez borbe Kanepi - Suarez Navarro 6-3, 6-1