Tenis
0

Nadal lako do četvrtfinala

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Nije imao španski tenisač Rafael Nadal težak put do četvrtfinala ATP turnira u Madridu, iz Masters serije 1000, koji se ove sedmice igra na zemljanoj podlozi.

Poslije pobjede protiv Rusa Mihaila Južnija od 6-2, 6-3 Nadal je izborio četvrtfinalni meč protiv boljeg iz kasnijeg meča David Ferrer - Tommy Haas. Jedan sat i 14 minuta je Nadal igrao protiv Južnija u meču gdje je čak pet puta oduzimao servis suparniku. Malu ravnopravnost u meču Južnij je stvorio tek u drugom setu kada je zaostatak 1-3 pretvorio u 3-3.

No, poslije toga je izgubio tri gema u nizu i izgubio. To mu je deseti poraz od Nadala u karijeri (od četrnaest mečeva).

Novi gusti meč su odigrali Tomaš Berdych i Kevin Anderson, ali je opet Južnoafrikanac ispustio daleko više od poraza u dva seta. Bilo je 7-6(5), 7-5 za Berdycha, makar je Anderson imao break prednosti u prvom setu, a i kasnije je propuštao šanse. Na kraju je Berdych došao do ključnog breaka kod 5-5 u drugom setu i izborio četvrtfinale.

Kod djevojaka su dalje prošle prve dvije nositeljice - Serena Williams i Maria Šarapova. Williams je dobila Mariju Kirilenko 6-3, 6-1, iako je ruska teniserka imala 3-2 u prvom setu. Njemica Sabine Lisicki je imala dvije set-lopte kod 5-4 u drugom setu, ali do kraja je ostala bez gema i izgubila od Šarapove 6-2, 7-5.

ATP Madrid, 3. kolo:

Nadal (5) - Južnij 6-2, 6-3 Berdych (6) - Anderson 7-6(5), 7-5

Andujar - Gimeno-Traver 5-5, predaja Gimena-Travera

WTA Madrid, 3. kolo:

S. Williams (1) - Kirilenko (13) 6-3, 6-1 Šarapova (2) - Lisicki 6-2, 7-5