Tenis
0

Australian Open: Problemi za Hewitta, uvjerljiv povratak Hingis

FENA
Švicarac Roger Federer u velikom stilu je počeo nastup na prvom teniskom Grand slam turniru sezone, Australian Openu.

Najbolji teniser današnjice nije imao problema s Uzbekistancem Denisom Istominom, kojeg je savladao sa 6:2, 6:3 i 6:2. S druge strane, Australac Lleyton Hewitt, Argentinac Guillermo Coria i Rus Nikolaj Davydenko morali su odigrati maksimalnih pet setova. Šesti nosilac Coria prebrodio je probleme s ozljedom noge i pobijedio Rumuna Victora Hanescua sa 6:4, 1:6, 4:6, 6:2 i 6:1.

Najzanimljivije je bilo u dvoboju Hewitt - Vik. Prošlogodišnji finalist Hewitt vratio se s ruba poraza protiv 58. igrača svijeta, Čeha Robina Vika (6:4, 2:6, 5:7, 7:6, 6:3). Čeh je dobro miksao udarce i uspio je izboriti meč-loptu u 12. gemu četvrtoga seta, ali se Hewitt uspio izvući i dobiti tie-break sa 7-4. Tada je Vik posustao i u finalnoj igri dva puta servirao dvostruke greške, pa je Australac nakon četiri sata igre ipak ostvario pobjedu.

U muškom žrijebu bilo je neočekivanih ispadanja. Francuz Richard Gasquet (14) poražen je od Nijemca Tommyja Haasa sa 6:2, 7:5 i 6:2, a njegov sunarodnjak i 22. nosilac Gael Monfils nije uspio savladati Peruanca Luisa Hornu.

Ženske favoritkinje bile su uglavnom uvjerljivije od muških nositelja. Doduše, treća nositeljica Amelie Mauresmo morala se vratiti nakon seta zaostatka da bi savladala Kineskinju Su Tiantian s 4:6, 6:2 i 6:2.

Peta nositeljica Mary Pierce izborila je drugo kolo pobjedom 6:1, 6:1 nad australskom "wild card" dobitnicom Nicole Pratt, a Belgijka Kim Clijsters raznijela je Korejku Cho Yoon-Jeong sa 6:3, 6:0.

Priča dana ipak je spektakularni povratak Martine Hingis. Švicarska povratnica savladala je 30. nositeljicu, Ruskinju Veru Zvonarevu sa 6:1, 6:2. Bivši najbolja teniserka svijeta prošla je prvu prepreku za samo 65 minuta, a u drugom kolu očekuje je Finkinja Emma Laine. Bio je to prvi Martinin dvoboj u Melbourneu nakon 2002. godine, kada je odigrala posljednji od svojih šest uzastopnih finala na Australian Openu. Svoj prvi naslov osvojila je 1997. godine, sa samo 16 godina i tri mjeseca, čime je postala najmlađa pobjednica Grand slam turnira u 20. stoljeću.