Tenis
48

ATP Sao Paulo: Nadalu prvi naslov nakon povratka na teren

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Španac Rafael Nadal osvojio je u brazilskom Sao Paulu svoj 51. ATP naslov u karijeri, ali prvi nakon pauze od sedam mjeseci zbog povrede koljena…

Španski ljevoruki majstor, trenutno rangiran na 5. mjestu ATP liste, u finalu je pobijedio Argentinca Davida Nalbandiana, 93. tenisera svijeta, 6-2, 6-3 nakon 78 minuta igre. Bio je to sedmi međusobni ogled ove dvojice tenisera. Prva dva dobio je Nalbandian, a sada je Nadal uknjižio petu uzastopnu pobjedu protiv 31-godišnjeg Argentinca.

Nakon najduže pauze u karijeri, još od prošlogodišnjeg Wimbledona, Nadal se vratio na Tour prošle sedmice na turniru u čileanskom Vina del Maru. U finalu je iznenađujuće izgubio od Argentinca Horacija Zeballosa na svojoj najboljoj, zemljanoj podlozi.

Ni u Sao Paulu Nadal tokom ove sedmice nije ponudio dominaciju kakvom je nekada slamao suparnike na zemlji, pa je i protiv Berlocqa u četvrtfinalu i protiv Alunda u polufinalu morao igrati tri seta. No, u trećem uzastopnom ogledu protiv argentinskog tenisera, i to onog najrenomiranijeg u tom društvu, Nadal je bio uvjerljiviji. Dvaput je izgubio servis, ali je realizirao pet od osam break-lopti u meču.

Nalbandian je igrao 24. finale karijere. Ostao je na 11 osvojenih naslova…

ATP Sao Paulo, finale:

Nadal (1) - Nalbandian 6-2, 6-3