Tenis
5

ATP Rim: Rafa Nadal preko Berdycha do finala

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Samo je jedan sat i 17 minuta bilo dovoljno španskom teniseru Rafaelu Nadalu da se plasira u novo finale 2013. godine. U nedjelju će Nadal igrati za krunu pobjednika zemljanog ATP turnira u Rimu (Masters serija 1000).

U polufinalu je Nadal sa 6-2, 6-4 pobijedio Čeha Tomaša Berdycha. Bio je ovo njihov sedamnaesti međusobni meč i Nadal ima 14-3 nakon rimskog meča gdje je, inače, Nadal pobijedio Čeha - trinaesti put zaredom!

Berdych je dan ranije na nevjerovatan način preokrenuo meč protiv Novaka Đokovića u kojem je gubio 6-2, 5-2. No, dan kasnije takvo što nije uspio napraviti Nadalu makar je također izgubio prvi set sa 6-2, a u drugom se daleko bolje držao. No, kod 4-4 je u drugom setu Nadal oduzeo servis češkom igraču bez izgubljenog poena, a potom lako odservirao za finale gdje će igrati protiv pobjednika meča Roger Federer - Benoit Paire.

Nadal je tokom meča morao spašavati samo jednu break-loptu (u drugom setu), a treba reći kako je osvojio 100 posto poena nakon drugog servisa (10 od 10), kao i 77 posto nakon prvoga (27 od 35).

Nadal je tako nastavio nevjerovatan niz nakon povratka tenisu početkom 2013. godine. Na svakom je turniru došao do finala, a osvajao je Sao Paulo, Acapulco, Indian Wells, Barcelonu i Madrid.

ATP Rim, polufinale:

Nadal (5) - Berdych (6) 6-2, 6-4 Federer (2) - Paire (kasnije)