Tenis
0

ATP Halle: Federer protiv Falle lovi sedmi naslov

Totalsport
Roger Federer (Foto: EPA)
Roger Federer (Foto: EPA)
Švicarski teniser Roger Federer izborio je priliku i sedmi put u svojoj karijeri osvojiti ATP turnir u Halleu, koji se ove sedmice igra na travnatoj podlozi.

Federer je u polufinalu nakon 73 minute igre slavio protiv Japanca Keia Nishikorija sa 6-3, 7-6(4) u četvrtom međusobnom meču. Nakon dva uzastopna poraza Federer je slavio protiv Japanca relativno glatko, iako je u drugom setu imao solidan izazov.

Federer je odmah na startu breaknuo Nishikorija, ali je ovaj uzvratio istom mjerom odmah u idućem gemu. Nakon toga su i jedan i drugi glatko držali svoje servise do tie-breaka u kojem je Japanac poveo s 4-2.

Međutim, Federer nakon toga niže pet poena i sa 7-4 ulazi u finale u kojem ga čeka Alejandro Falla. Spomenimo i zanimljiv trenutak s kraja dvoboja kada je Švicarac osvojio sedmi poen u tie-breaku, stisnuo šaku, tražio ručnik, te se spremao za "sljedeći poen". Kada je shvatio da je susret završen dobro se nasmijao samom sebi.

Federer će u finalu imati, ako je suditi prema međusobnim mečevima, relativno lagan posao, jer ga čega Kolumbijac Alejandro Falla. On je nakon dva sata i 21 minute igre izbacio domaćeg predstavnika Philippa Kohlschreibera rezultatom 5-7, 7-6(5), 6-4. Nijemac je previše toga promašio da bi se i drugi dan zaredom izvukao, kao protiv Dustina Browna u petak. Podsjetimo, tada je u tie-breaku trećeg seta slavio s 18-16.

Federer i Falla su dosada igrali šest puta i svaki je put slavio Švicarac. Međutim, u posljednja dva dvoboja igrana na travi, na Olimpijskim igrama u Londonu i u Wimbledonu, Falla je izluđivao švicarskog genijalca. U Londonu mu je uzeo set, dok je u Wimbledonu 2010. godine ima vodstvo 2-0 u setovima, prije nego li ga je Federer okrenuo. Jednom su igrali i u Halleu, a Federer je Kolumbijcu prepustio tri gema.

ATP Halle, polufinale:

Federer (2) – Nishikori (4) 6-3, 7-6(4) Falla – Kohlschreiber 5-7, 7-6(5), 6-4