Tenis
78

ATP Cincinnati: Briljantni Nadal do krune nakon dva tie-breaka

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Sjajna serija španskog tenisera Rafaela Nadala u 2013. godini se nastavlja. Osvojio je Nadal i ATP turnir iz Masters serije 1000 u Cincinnatiju. U finalu je svladao Amerikanca Johna Isnera 7-6(8), 7-6(3).

Za Nadala je to 59. osvojeni ATP turnir u karijeri, 26. Masters 1000 turnir, te već deveti ove godine. Ova pobjeda protiv Isnera mu je bila već 53. u ovoj godini, iako nije igrao tokom cijelog januara, a uspjeli su ga svladati samo Zeballos, Đoković i Darcis.

Inače, Nadal je pobijedio Isnera bez i jedne break-lopte u meču koji je trajao jedan sat i 55 minuta. Nije niti američki dvometraš napravio break u meču, ali je imao tri šanse.

One vezane dvije će se Isner posebno osjećati, kod vodstva 6-5 u prvom setu. Da je iskoristio barem jednu prilično je upitno ko bi na kraju dana bio pobjednik. No, Nadal se iz tih problema izvukao, a kasnije je u neizvjesnom tie-breaku prvog seta bio za nijansu bolji (10-8).

John Inser (Foto: AFP)
John Inser (Foto: AFP)

U drugom je setu samo Isner došao do jedne break-prilike (kod 3-3), ali je zato Nadal daleko bolje odigrao tie-break. Odjurio je na 5-1, te priveo kraju meč koji mu je donio već peti ovogodišnji trijumf na turnirima Masters serije 1000.

Bio je ovo četvrti međusobni susret ove dvojice tenisera i četvrta pobjeda Nadala koji juriša prema prvom mjestu ATP ltabele. Iako Novak Đoković i dalje ima uvjerljivu prednost, Nadal ne mora braniti niti jedan bod do kraja godine (zbog prošlogodišnjeg neigranja) i ovakva će ga forma garantirano vratiti na sam vrh.

ATP Cincinnati, finale:

Nadal (3) - Isner 7-6(8), 7-6(3)